U Baru danas protest zbog smrti porodilje, Ministarstvo ispituje slučaj

Komisija za kontrolu kvaliteta rada Ministarstva zdravlja detaljno će ispitati slučaj porodilje A.Š.H. koja je, nakon komplikacija tokom porođaja u Opštoj bolnici u Baru, dva dana kasnije preminula u Kliničkom centru Crne Gore. Povodom njene smrti danas će u podne u Baru biti organozovan i protest građana, koji traže da se istraže sve okolnosti ovog slučaja.

Kako je saopšteno iz resora ministarke Jelene Borovinić Bojović, članovi komisije u kojoj su, između ostalih, generalni direktor Direktorata za kontrolu kvaliteta dr Slobodan Mandić i generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu, dr Slađana Ćorić danas, tim povodom, borave u barskoj Opštoj bolnici.

U saopštenju se dodaje da će se slučajem, kroz eksternu kontrolu, baviti i ginekolozi.

„Nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i nakon iskaza ljekara, Komisija će utvrditi činjenično stanje i izjasniće se o okolnostima slučaja”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Protest građana zbog smrti porodilje A.Š.H. zakazan je za danas u podne ispred Opšte bolnice Bar. Kako je objavljeno na društvenim mrežama, građani najavljuju podnošenje zahtjeva kako bi se istražile okolnosti koje su dovele do smrti.

„Smrt mlade, zdrave majke nas je sve ostavila nijeme, ali upravo zbog takve tragedije ne smijemo više da ćutimo“, navodi se u pozivu građana koji organizuju protest.

Porodilja je preminula u srijedu u Kliničkom centru Crne Gore, dva dana nakon što se porodila u Opštoj bolnici Bar.

Direktorica Kliničkog centra dr Ljiljana Radulović kazala na konferenciji za medije, održanoj u četvrtak, da smrt porodilje nema nikakve veze sa infekcijom COVID – 19, ali da zbog zaštite privatnosti ne može iznijeti druge detalje o tom slučaju.

„Ona je operisana u OB Bar, životno ugrožena je transportovana ka KCCG, urađeno je sve da ostane živa, međutim, terapija nije dala očekivani odgovor i ona je nažalost preminula”, rekla je Radulović.

Dvadesetsedmogodišnja A.Š.H. preminula je poslije trećeg porođaja. Za sobom je ostavila kćerku, dva sina i supruga.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply