Dvije doze vakcine štite roditelje od samoizolacije

Foto: gov.me

Pravilo karantina, odnosno dvonedjeljne samoizolacije ne važi jednako za nevakcinisane i roditelje koji su primili drugu dozu vakcine protiv koronavirusa, pod uslovom da je prošlo minimum 14 dana od imunizacije. To proizilazi iz odgovora Instituta za javno zdravlje na pitanja Dnevnih o tome koliko traje izolacija roditelja koronom zaražene djece, te da li karantin zavisi od toga jesu li roditelji imunizovani.

To znači da ćete, ako ste roditelj COVID pozitivnog djeteta, a nijeste vakcinisani, morati u karantin, odnosno samoizolaciju, u trajanju od najmanje 14 dana. Istovremeno, i nakon isteka dvonedjeljnog karantina, u narednih deset dana moraćete da se pridržavate opštih mjera prevencije, ukoliko u tom periodu ne razvijete simptome nalik COVID infekciji.

Od ovog pravila biće izuzeti oni roditelji koji dostave dokaz da su bili inficirani koronavirusom u posljednjih šest mjeseci.

Na pitanje Dnevnih da li izolacija zavisi od toga jesu li roditelji vakcinisani, iz Instituta su kazali da karantinu ne podliježu one osobe koje su primile drugu dozu COVID-19 vakcine, pod uslovom da je prošlo minimum 14 dana od tada.

Pojašnjavaju, sa druge strane, i da vakcinacija kontakta ne sprečava mogućnost asimptomatske infekcije i prenos infekcije od vakcinisane osobe.

„Vakcinisane osobe koje ostvare bliski kontakt sa potvrđenim slučajem obolijevanja od COVID-19 moraju se sljedeće dvije nedjelje od tog kontakta strogo pridržavati mjera za smanjenje prenosa kapljičnih infekcija i obratiti pažnju na eventualnu pojavu simptoma kompatibilnih sa COVID-19 koji bi zahtijevali PCR testiranje”, kazali su iz IJZ.

Napominju da se ove preporuke posebno odnose na osobe koje su zaposlene u zdravstvenoj ustanovi ili domu za starije osobe.

“Vakcinisani kontakti moraju kontinuirano i bez izuzeća koristiti FFP2/N95 masku bez ventila, održavati fizičku distancu u najvećoj mogućoj mjeri i voditi brigu o strogoj higijeni ruku radi sprječavanja mogućeg prenosa infekcije na pacijente, korisnike domova i kolege”, pojasnili su iz IJZ-a.

Takođe, kažu iz Instituta, vakcinisani bliski kontakti oboljeloga tokom dvije nedjelje nakon kontakta “ne smiju učestvovati u zajedničkim aktivnostima pri kojima se skida maska”.

“Ako se u tom periodu pojave simptomi treba se podvrgnuti izolaciji i procijeniti radi li se o COVID-19 infekciji, uključujući upućivanje na testiranje na SARS-CoV-2, po procjeni epidemiologa”, kazali su iz Instituta.

U dijelu pitanja koja se odnose na izolaciju roditelja kovid pozitivne djece predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, iz IJZ kažu da “svi bliski kontakti podliježu mjerama karantina/izolacije u trajanju od najmanje 14 dana od posljednjeg bliskog kontakta sa laboratorijski potvrđenim slučajem”.

“Svi bliski kontakti koji po isteku 14 dana karantina ne razviju simptome kompatibilne sa COVID-19 moraju u narednih deset dana pratiti zdravstveno stanje i pridržavati se opštih mjera prevencije COVID-19, koje podrazumijevaju: nošenje maske koja pokriva nos i usta, fizičku distancu, često pranje ruku i dezinfekciju ruku, dezinfekciju površina i prostorija. Ukoliko u tom periodu razviju simptome COVID-19 infekcije moraju se javiti nadležnoj COVID ambulanti zbog ispitivanja prisustva korona virusa SARS CoV2”, kažu iz IJZ.

Ipak, ni svi bliski kontakti ne moraju nužno u samoizolaciju.

“Bliski kontakti COVID-19 slučaja ne podliježu mjeri karantina ukoliko dostave dokaz, odnosno pozitivan rezultat brzog antigenskog testa ili PCR testa, da su bili inficirani SARS CoV2 unutar posljednjih šest mjeseci”, podsjećaju iz IJZ-a.

Izvor: Dnevne.me

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply