Spakujte torbu za porodilište na vrijeme i kako treba

Jedan od zadataka svake trudnice, koji bi trebalo da obavi već kad uđe u deveti mjesec, je pripremanje torbe za porodilište. Iako termin porođaja ne izgleda baš blizu, period oko 36. sedmice trudnoće je idealan za pripremu stvari koje su potrebne za boravak u bolnici. Na taj način, buduća mama će se na vrijeme sama pobrinuti o svemu što je potrebno i izbjeći nepredviđene, hitne situacije u kojima može zaboraviti neku od važnih stvari.

Kako biste uživali u materinstvu od prvog dana nije naodmet pripremiti se što bolje, prikupiti informacije, ali i obezbijediti sve one sitnice koje će vam biti potrebne tokom boravka u bolnici.

Bez obzira na to koliko će trajati boravak u porodilištu, torba mora biti spakovana onako kako treba – ni previše ni premalo, a neke stvari moraju obavezno naći mjesto u njoj.

Osim sredstava za ličnu higijenu, veša, spavaćica ( preporučuje se da zbog dojenja imaju dugmiće), papuča i peškira, preporuke za trudnice idu dalje od uobičajenih hospitalizacija, pa je ono što se ne bi smjelo zaboraviti sljedeće:

– Higijenski ulošci (isključivo od vate, sa mrežicom), jednokratni tupferi za grudi, mrežaste gaćice za porodilje i grudnjak za dojilje.

-Za bebu bi trebalo ponijeti pamučne tetra pelene, na kojima će beba ležati pored mame kada je donesu na podoj (u porodilištima gdje nema baby friendly programa, kao i pakovanje najmanjeg broja jednokratnih pelena.

Funkcionalno i udobno

Ono što treba imati na umu prilikom odabira stvari koje treba ponijeti  u porodilište, jeste njihova funkcionalnost i udobnost, komfor koji će pružiti u prvim danima druženja sa bebom i tako omogućiti više kvalitetnog vremena i prisnog odnosa sa njom. Higijenski ulošci, prije svega moraju biti meki, sa visokom moći upijanja i propusni za vazduh. Isto važi i za tupfere za grudi koje obavezno treba ponijeti  sa sobom u bolnicu jer se nakon porođaja , u zavisnosti od toga je li prirodan ili putem carskog reza, često brzo pojačava nadolaženje mlijeka u dojkama. Kako se mlijeko proizvodi u periodima između sisanja, tupferi za grudi će pomoċi da zaštitite veš od izlivanja mlijeka u tim periodima. Ne zaboravite da redovno mijenjate tupfere (svaka 2-3 sata). Tečnost koja se na tupferu zadržava nakon dužeg vremena može izazvati iritaciju i upalne procese. Problem ispucalih bradavica javlja se obično kod porodilja kada beba još nije naučila kako da prihvati dojku. U nekim slučajevima od pomoċi su silikonske bradavice. One štite ošteċene bradavice, pružaju veċi komfor i omoguċuju da se dojenje nastavi.

Pumpa za dojilje takođe je nešto što se preporučuje budućim mamama. Iako nije neophodno da je odnesete u porodilšte, pumpa može biti korisna u sljedeċim situacijama: obilno stvaranje mlijeka u grudima, kao i stvaranje mlijeka slabog intenziteta, uvučene,ravne ili ošteċene bradavice, beba  iz nekog razloga ne može odmah početi da sisa. Kasnije u toku procesa dojenja, pumpa može biti veoma efektivna podrška i svojevrsna  kontrola laktacije, posebno u slučajevima ako vam je potrebno malo slobodnog vremena i morate bebu ostaviti sa nekim ili se morate se vratiti na posao ranije, a želite da nastavite dojenje i održite laktaciju. Danas je pumpica za grudi veoma jak saveznik mnogih majki i  omogućava im da doje, odnosno svojim mlijekom hrani svoju bebu duže, a u ponudi postoje manuelne i električne varijante pumpica, čija je upotreba jednostavna, diskretna, sa mogućnošću prilagođavanja snage izmlazanja i individualnim potrebama, kao npr. veličina masažnog jastučeta.

Pripremiti i odjeću za mamu i bebu

Za odlazak u porodilište trudnice treba da odnesu neophodnu dokumentaciju, koju čine: ovjerena zdravstvena knjižica, lična karta,  potvrda o krvnoj grupi, uput za porodilište od izabranog ginekologa, kao i nalazi i izvještaji urađenu tokom trudnoće.

Nakon prijema u bolnicu trudnice se presvlače i ostavljaju odjeću u kojoj  su došle partneru ili osobi koja je sa njom, pa je potrebno kada bude vrijeme za izlazak donijeti i stvari za mamu, kao i one potrebne za bebu.

Odjeću u kojoj će mama napustiti bolnicu treba da bude komotna, jer će stomak u prvim danima nakon porođaja biti približno iste veličine. Te stvari donosi partner na dan izlaska majke i bebe. Osim toga, partner treba da donese i nekoliko stvari za bebu prilikom odlaska iz bolnice.

Za bebu treba pripremiti jednokratne pelene, platnene pelene (2 komada), švedska pelena, benkicu ili bodi, kao i odjeću, čiji će izbor zavisiti od godišnjeg doba. Od toga zavisi i da li ćete morati za svoju bebu da pripremite jaknicu, ćebence ili samo neki takni prekrivač ili još jednu tetra pelenu. Potrebno je spakovati i čarapice, ali i kapicu (ako je hladno osim pamučne uzmite i vunenu). Preporučuje se da sva bebina odjeća bude od čistog pamuka.

Što se tiče svih ostalih neizostavnih sitnica koje će biti potrebne kada beba stigne kući, kako majci, tako i bebi, preporuke možete pogledati OVDJE.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply