Ministarstvo naložilo direktorima škola da provjere ima li VIP odjeljenja

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta naložilo je svim rukovodiocima osnovnih i srednjih škola da provjere da li u ustanovama imaju povlašćena odjeljenja, odnosno razrede u kojima veći dio čine djeca javnih ličnosti – takozvana VIP odjeljenja.

Ministarstvo je to učinilo nakon saznanja da je jedno takvo odjeljenje drugog razreda jedne podgoričke osnovne škole dobilo povlašćen status kad je u pitanju prevoz na kratak izlet u blizini Podgorice. Tako su djeca iz drugih odjeljenja bila raspoređena u obične autobuse, dok je za VIP odjeljenje prevoz organizovan posebnim “mercedes” minibusom, novijeg godišta. U tom odjeljenju, navodno su djeca više poznatih političara bivših partija na vlasti.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, od uprave škole je traženo i izjašnjenje ovim povodom.

Iz Ministarstva su kazali da “sa žaljenjem moraju da konstatuju da je praksa bivših vremena nije prekinuta”. Tim povodom, uputili su dopis svim školama i tražili da se ispita da li postoje VIP odjeljenja.

Iz Ministarstva su najavili da će preduzeti sve mjere u skladu sa zakonima, kako se slične situacije više ne bi dešavale.

Direktore su u dopisu upozorili da je dio obrazovne politike, koje Ministarstvo sprovodi, “stvaranje školskog ambijenta sa jednakim šansama za svakog učenika, bez obzira na bilo kakvu posebnost”.

”Stoga Vas obavještavamo da smo, sa ciljem sprečavanja ovakvih negativnih i štetnih pojava, u svakom trenutku spremni na saradnju sa Vama”, navodi se u dopisu MPNKS koji je poslat upravama škola.

Mediji godinama izvještavaju o postojanju povlašćenih odjeljenja pojedinim crnogorskim školama, a da ih uglavnom čine djeca javnih ličnosti, u prvom redu, javnih funkcionera.

Prosvjetna inspekcija je prije četiri godine kontrolisala tri podgoričke osnovne škole, kako bi utvrdila da li u njima postoje takozvana VIP odjeljenja, ali je konstatovala da ih propisi iz oblasti obrazovanja, kao takve ne poznaju. Tadašnjem Ministarstvu prosvjete su preporučili da propiše kriterijume za formiranje odjeljenja prilikom upisa učenika u prvi razred, koji, kako su naveli, sada ne postoje.

Inspektori su, kako su mediji tada izvještavali, predložili formiranje jednakih kriterijuma za sve škole, zbog, “utvrđenih neujednačenosti od škole do škole po tom pitanju”.

”Prosvjetna inspekcija je nadležna za primjenu propisa iz oblasti obrazovanja, ali nijedan od ovih propisa ne poznaje organizacionu formu kao ‘VIP odjeljenje’, kako se žargonski nazivaju odjeljenja sastavljena od ‘izabranih’ đaka. Uprava za inspekcijske poslove je obavila nadzor u podgoričikim osnovnim školama ‘Maksim Gorki’, ‘Sutjeska’ i ‘Štampar Makarije’ i utvrdila da je potrebno da Ministarstvo prosvjete propiše kriterijume za formiranje odjeljenja prilikom upisa učenika u prvi razred, koji sada ne postoje”, kazali su tada iz Prosvjetne inspekcije.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply