Vrtićima potrebno više vaspitača, u planu izgradnja novih objekata

Direktori javnih predškolskih ustanova u Crnoj Gori sastali su se danas sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i udruženja Roditelji, kako bi razmijenili iskustva i ukazali na probleme sa kojima se suočavaju u radu. Bila je to prilika da je rukovodioci ovih ustanova upoznaju i sa nedavno usvojenom Strategijom ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja za period od 2021- 2025.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, riječ je o dokumentu koji daje smjernice za dalji rad u vaspitno – obrazovnom procesu koji se odvija u vrtićima.

„Na sastanku je bilo riječi i o nedostatku stručnog kadra, naročito u centralnoj i primorskoj regiji, što predstavlja osnovu za analizu upisne politike kada je obrazovanje vaspitača u pitanju. Prisutni su upoznati i sa planovima rada MPNKS u narednom periodu. Naime, predviđena je izgradnja vrtića u više gradova, kao i adaptacija ili rekontrukcija nekih od postojećih“, navodi se u saopštenju.

Direktori predškolskih ustanova saopštili su, kako se dodaje, svoja iskustva i aktuelne probleme sa kojima se suočavaju u radu, a koje će Ministarstvo razmotriti i definisati adekvatna rješenja, u cilju obezbjeđivanja što kvalitetnijeg  vaspitno – obrazovnog procesa u ovim ustanovama.

Sastanku su, pored direktora, prisustvovali direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje Slavica Ilinčić, načelnica Direkcije za predškolsko vaspitanje Vesna Vučurović, samostalna savjetnica za predškolsko vaspitanje Vesna Pejović, kao i izvršna direktorica udruženja Roditelji Kristina Mihailović.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply