Ombudsman: Provjeriti da li Institut za patologiju govora poštuje ugovor

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda dala je preporuku Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore da provjeri kvalitet usluga koje djeca sa smetnjama u razvoju dobijaju u zdravstvenim centrima u Srbiji. Povod za reakciju Ombudsmana bila je pritužba 13 roditelja, koji tvrde da beogradski Institut za patologiju govora “Đorđe Kostić” ne poštuje u potpunosti ugovor sa FZO o pružanju logopedsko-defektoloških usluga koje djeca iz Crne Gore tamo dobijaju.

Kako bi se u dogledno vrijeme obezbijedio neophodni stručni kadar za liječenje djece sa smetnjama u razvoju i u Crnoj Gori, iz institucije Ombudsmana smatraju da nadležna ministarstva treba hitno da razmotre otvaranje studijskog programa, odnosno visoke škole za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju iz ove oblasti.

Grupa roditelja žalili se Ombudsmanu da djeca nemaju individualne časove u Beogradu, već dobiju, vrlo rijetko, jedan logopedski čas na kojem logoped radi “jedan na jedan” sa djetetom, a na drugom času dijete je uvijek sa drugim djetetom, da se vrlo često dešava da djeca koja su na istom času nemaju istu dijagnozu i nisu istog starosnog doba, kao ni senzibiliteta…

Roditelji tvrde da Institut u Beogradu ne nudi djeci nista osim logopedskih tretmana, a svima njima potreban je i rad sa defektologom i psihologom. Iz tog razloga su prinuđeni da, osim troškova smještaja i hrane koje Fond ne pokriva, plaćaju i privatne časove kod defektologa.

U mišljenju Ombudsmana, koji potpisuje zamjenica Snežana Mijušković, ocjenjuje se da i pored postojanja Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju “Ognjen Rakočević”, u crnogorskom zdravstvenom sistemu nema dovoljno stručnih lica – defektologa (logopeda i dr.) za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Zbog potreba za ovom vrstom tretmana kod djece, Fond izdvaja značajna finansijska sredstva koja se uplaćuju inostranim zdravstvenim ustanovama, a ima zaključene ugovore sa dvije iz Beograda – Institutom “Đorđe Kostić” i Zavodom za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju “Dr Cvetko Brajović”.

Od 2014. godine, svake godine se u Beograd uputi od 200 do 250 djece, a godišnji troškovi FZO iznose 500.000 do 600.000 eura.

Iz Fonda su naveli da nijesu imali saznanje da su roditelji nezadovoljni dobijenim uslugama i da je sa sadržinom navoda roditelja upoznao Institut.

“Važno je istaći da porodice djece koje se upućuju na liječenje izvan Crne Gore imaju i pored plaćenih tretmana i dodatne finansijske troškove. Najčešće dugotrajna razdvojenost porodice, zbog liječenja u inostranstvu, ima i negativne posledice na funkcionisanje cjelokupne porodice. Imajući u vidu da roditelji ističu da usluga koju dobijaju u Institutut u Beogradu nije adekvatna, odnosno da se sa djecom ne rade individualni tretmani, kako je i ugovorena usluga od strane FZO i te ustanove, mišljenja smo da se to treba ispitati, kako bi djeca i dobila ‘obećane’ usluge,” navodi se u mišljenu zamjenice Ombudsmana Snežane Mijušković.

Ona ističe potrebu, što je u svom dopisu istakao i Institut za bolesti djece, da je neophodno preduzeti aktivnosti na obezbjeđenju uslova za logopedsko-defektološke tretmane djece u Crnoj Gori, kako bi se roditelji poštedjeli dodatnih troškova odlazaka u inostranstvo, kao i razdvojenosti od ostatka porodice.

Navodeći da su svjesni činjenice da se problem ne može riješiti u kratkom roku, iz kancelarije Ombudsmana podsjećaju da problem postoji već duže vrijeme, što djecu sa smetnjama u razvoju, koja trebaju usluge logopeda i defektologa, dovodi u situaciju neizvjesnosti.

“Ovo naročito imajući u vidu značajnu ulogu defektologa u ranom otkrivanju, pravovremenom dijagnostifikovanju, kao i uključivanju ove djece u rani rehabilitacioni tretman. Veoma je važno blagovremeno otkrivanje psihofizioloških kao i govornih poremećaja kod djece. Kasnim otkrivanjem, kao i kasnijom terapijskom intervencijom patološki obrasci uslovljeni razvojnim poremećajima, teško će se ili se nikako neće moći ispraviti”, navodi se u mišljenju.

U mišljenju Ombudsmana Ministarstvu zdravlja je data preporuka da preduzme potrebne mjere i radnje na obezbjeđenju dovoljnih kadrovskih kapaciteta zdravstvenih ustanova za rad sa djecom sa smetnjama u razvoju, dok se od Fonda očekuje da ispita da li je način pružanja logopedsko – defektoloških usluga u IEFPG „Đorđe Kostić“ u Beogradu, u skladu sa potpisanim ugovorom. Obaveza Fonda bi trebalo da bude i da roditelje upozna sa osnovnim paketom usluga koje pokrivaju, kao i da sprovode evaluaciju kvaliteta usluga koje osiguranici – djeca ostvaruju u zdravstvenim centrima izvan Crne Gore.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply