Čajevi koji nijesu preporučljivi u trudnoći

Piše: dr Anđelka Lazarević

Možda ste već stekli dobru naviku da redovno pijete čajeve, pa i u periodu trudnoće možete da nastavite da uživate u ispijanju nekih vrsta. Međutim, određeni čajevi nijesu više preporučljivi u ovom periodu i treba ih ostaviti za neke dane u budućnosti.

Čajevi mogu mnogo više nego samo da utole žeđ ili da nas opuste. U čaju se kriju hranljivost, ljekovitost i prirodna pozitivna snaga biljaka koju unosimo na lak i jednostavan način u naš organizam. Neke biljke koje se koriste za pripremanje čajeva, koji su vam dozvoljeni, možete koristiti i kao začinsko bilje pri pripremi hrane, ali u malim količinama. Poslije trećeg mjeseca trudnoće, trudnice mogu da piju čajeve od nane, đumbira, kamilice, šipška, lista maline i matičnjaka.

Koje čajeve treba izbjegavati?

Trudnice svakako ne treba da piju “prave” čajeve: zeleni, crni čaj  i oolong čaj  (ruski, kineski, indijski, java, cejlonski i sl.). Zato ćemo navesti samo takozvane, domaće čajeve. Tokom trudnoće ne bi smjeli konzumirati čajeve od kantariona, hajdučke trave, maslačka, hibiskusa, imele i žalfije.

Prilikom kupovine čajeva u filter vrećicama ili instant čajeva, obavezno provjerite sastav, jer proizvođači u velikom broju slučajeva,  koriste i dodatne biljke uz dominantnu biljku, radi poboljšanja ukusa.

Kod čajeva od svježih ili osušenih trava sigurni ste od koje biljke ste pripremili čaj. Važno je prilikom pripreme voditi računa o količini bilja, čaj preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji nekoliko minuta poklopljeno i nikako ga ne treba vraćati na vatru.

– Nana se koristi protiv nadimanja i pije se ujutru prije jela;

– Matičnjak se pije uveče prije spavanja;

– Čaj od đumbira umanjiće problem jutarnje mučnine;

– Čaj od koprive preporučen je za trudnice koje imaju problem anemije;

– Ako trudnica ima problem sa opscipacijom, pije čaj od divlje nane poslije jela;

– Šipak, zbog toga što sadrži vitamin C, se preporučuje kod prehlada ili za poboljšanje imuniteta.

Savjet za konzumaciju

Biljke koje se koriste kao čaj, sadrže veoma aktivne i moćne materije, pa ako nijesmo oprezni ili pretjerujemo u količinama, možemo postići i suprotan efekat.

Zato bi preporuka bila sljedeća: za uživanje i okrepljenje izaberite ukuse koji vam se dopadaju i koji su vam dozvoljeni u periodu trudnoće, i mijenjajte vrste čajeva.

Ledeni čajevi

U ljetnjem periodu, ali i u zimskom, preporučljivi su  i ledeni čajevi, koje možete sami pripremiti od voća ali i domaćih čajeva koji su vam dozvoljeni. Ledeni čaj se može začiniti cimetom u prahu, đumbirom ili pivarskim kvascem, i tada ćemo dobiti biološki vrijedan napitak. Ukoliko kupujete gotove proizvode obratite pažnju na sadržaj šećera ali i tačan sastav. Najbolje je da se prije upotrebe bilo kojeg napitka ove vrste, konsultujete  sa svojim ljekarom.

Izvor: trudnocaizdravlje.rs

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply