Bolji uslovi u vrtićima osnov za kvalitetnije predškolsko obrazovanje

Nakon višegodišnje rekonstrukcije, u Herceg Novom je danas svečano otvoren objekat Javne predškolske ustanove Naša radost. Vrijednost radova iznosila je 2,4 miliona eura, a hercegnovski mališani dobili su savremeni vrtić, na mjestu objekta koji zbog oštećenja nije bio u upotrebi od 2016. godine.

Kako je prilikom otvaranja hercegnovskog vrtića kazala ministarka prosvjete Vesna Bratić, ulaganje u infrastrukturu ovakvih objekata stvara osnovu za značajno unapređenje i modernizovanje predškolskog obrazovanja u našoj zemlji, a samim tim i uslove za kvalitetniju i bolju edukaciju naših mališana.

Direktorica JPU Tamara Živanović istakla je da jedino maksimalnim i kontinuiranim ulaganjem u razvoj djeteta, te unapređenju opštih uslova boravka u vrtićima, možemo biti sigurni da ćemo ostvariti njihov maksimalan potencijal.

“Vaspitavajući i obrazujući djecu u duhu demokratije, tolerancije i poštovanja оsnovnih ljudskih prava, činimo napore da stvorimo fundamentalne temelje društva sјutrašnjice kao produktivnije i uspješnije zajednice. Ovaj moderni vrtić i jeste ulaganje u budućnost djece Herceg Novog, te i nama kao zajednici pruža osjećaj da smo dio Evrope i savremenih vaspitno-obrazovnih kretanja“, kazala je Živanović.

Otvarajući novo zdanje hercegnovske JPU, ministarka Bratić je istakla da se jedan od strateških ciljeva tog resora, definisan strategijom razvoja obrazovanja, odnosi na djecu u predškolskom uzrastu.

“Ovom prilikom bih istakla ozbiljnost sa kojom se pristupilo organizaciji programa predškolskog vaspitanja, u pravcu da svako dijete, aktivno, a uz stručno usmjeravanje od strane vaspitača, razvija lična interesovanja i darovitost. To ima za cilj podsticanje ličnog i grupnog identiteta svakog djeteta, pružajući mu mogućnost da u većoj mjeri kreira svoje predškolske aktivnosti“, rekla je ministarka Bratić, dodajući da ulaganje u infrastrukturu ovakvih objekata stvara osnovu za značajno unapređenje i modernizovanje predškolskog obrazovanja.

Ona je istakla da je povod današnjeg okupljanja primjer kako se kroz jedinstvenu politiku i zajedničke napore daje doprinos izgradnji bolje budućnosti za naše najmlađe.

U ime Ministartva kapitalnih investicija, prisutne je pozdravio državni sekretar Marko Perunović, navodeći da je rekonstrukcija objekta izvedena u okviru projekta Program energetske efikasnosti u javnim zgradama, te da su sredstva za realizaciju obezbijeđena iz kredita i donacije, na osnovu ugovora potpisanih sa KfW bankom u iznosu od 22,274 miliona eura.

“Što se tiče predškolske ustanove Naša radost u Herceg Novom, vrijednost izvedenih radova na rekonstrukciji objekta iznosi 2,4 miliona eura, pri čemu je dio radova finansiran iz kredita, a dio iz budžeta Crne Gore. Izvođenje radova je trajalo 17 mjeseci. Rekonstrukciji objekta su prethodili radovi na sanaciji klizišta. Objekat nije bio u upotrebi od 2016. godine, kada je konstatovano da na njemu postoje značajna oštećenja, koja su posljedica stanja konstrukcije i djelovanja klizišta“, objasnio je Perunović i naglasio da je unapređenje energetske efikasnosti  prepoznato kao jedan od ključnih segmenata politike EU, koja se odnosi na smanjenje negativnog uticaja na klimatske promjene, a koju slijedi i Crna Gora.

Direktor kancelarije Njemačke razvojne banke ( KFW) u Crnoj Gori Željko Uljarević istakao je da KFW projekte energetske efikasnosti realizuje već nekoliko godina u svim zemljama regiona, u saradnji sa ministarstvima. Tim projektima su, prema njegovim riječima, obuhvaćeni  obrazovni i socijalni objekti, kao i pojedine administrativne zgrade.

“Dječji vrtić Naša radost, koji danas otvaramo, jeste drugi objekat u opštini Herceg Novi koji je finansiran u okviru ovog projekta. Za realizaciju u trećoj fazi predviđeno je ukupno dodatnih 18 objekata. Efekti ovakvih projekata su višestruki i dalekosežni. Pored smanjenja potrošnje energije i time pozitivnog uticaja na klimatske promjene, ostvaruje se i značajan ekonomski efekat kroz angažman domaćih preduzeća. Najvažniji je svakako socijalni i društveni efekat, kroz poboljšane uslove rada svih zaposlenih i boravak naše djece“, zaključio je Uljarević.

Drugi dio svečanosti upotpunio je dječji program, u okviru kojeg su mališani pozdravnom pjesmom poželjeli dobrodošlicu prisutnima, a zatim izveli plesnu koreografiju na temu Jesenje svečanosti.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply