Nadležni da obezbijede dovoljan broj tretmana za liječenje

Foto: RTCG

Roditelji djece sa smetnjama u razvoju organizovali su danas ispred zgrade Vlade protest, sa kojeg su još jednom poručili nadležnima da hitno nađu rješenje za liječenje njihovih mališana. Oni su zatražili da se za djecu sa autizmom i ostalim smetnjama obezbijedi dovoljan broj stručnih tremana u Crnoj Gori, a smatraju da je to moguće realizovati ako bi država refundirala troškove liječenja u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Takvo rješenje bi, kako smatraju oni, omogućilo i mnogim stručnjacima koji i inače rade sa njihovom djecom da legalizuju rad, a porodice bi bile oslobođene dodatnih troškova koje imaju tokom boravka u Beogradu, gdje im tretmane pokriva Fond za zdravstveno osiguranje.  

„Već osam mjeseci nadležni u Vladu odbijaju da nas prime na razgovor, a kada su nas primili odbili su naše zahtjeve, ne razmatrajući ih“, istakli su roditelji.

Smatraju da mogućnost odlaska na liječenje u Beograd treba i dalje da postoji, ali nijesu sve porodice u mogućnosti da priušte boravak tamo, jer Fonda za zdravstveno osiguranje plaća samo tretmane.

Sabina Decević iz Fondacije “Ognjen Rakočević” kazala je za RTCG da su pregovori sa institucijama da se djeci s autizmom obezbijedi kvalitetno liječenje u Crnoj Gori za sada rezultirali samo obećanjima.

„Određene institucije žele da pomognu, međutim, to su vrlo mali koraci, kazala je ona.

Saglasna je da liječenje u Beogradu treba da bude izbor, jer je jako skupo, a djeca ne mogu da čekaju.

Prethodnih mjeseci grupa roditelja djece s autizmom i smetnjama u razvoju imala je brojne razgovore sa predstavnicima institucija, ali, kako kaže Decević, nije mnogo toga postignuto.

„Određene institucije se i trude da nešto naprave, međutim, to su vrlo mali koraci i ne možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni“, kazala je Decević.

Ona je kazala da su juče razgovarali sa predstavnicima Ministarstva zdravlja da terapeuti iz resursnih centara “1. jun” i “Podgorica” rade honorarno sa djecom, zato što je veliki broj  mališana, a vrlo mali stručnjaka koji rade sa njima.

“Međutim, to nije i ne smije da bude krajnje rješenje. Krajnji cilj je da imamo centar za Podgoricu koji će da funkcioniše i da imamo udružene snage sa ostalim dnevnim centrima i domovima zdravlja. Tako će djeca imati dovoljan broj terapeuta“, kazala je ona.

Istakla je da još nema registra za djecu s autizmom.

“Ne znam zašto institucije izbjegavaju da naprave registar. Mi smo dali niz predloga kako bi to moglo da se oformi.Registar je bitan jer bismo tako imali tačan broj odraslih i djece s autizmom i onda bismo imali cifru, za koju vjerujem da nije mala. Na taj način bismo mogli da pružimo veći broj usluga, što je naš cilj”, kazala je Decević.

Naglasila je da su roditelji prepušteni sebi.

“Snalaze se kako znaju. To je velika borba i svjesni smo da će dugo trajati“, kazala je Decević, čiji osmogodišnji sin koji ima autizam ima tretman samo dva puta mjesečno u Centru za autizam, a tek od skoro u školi ima defektologa.

Zato je, kao i većina roditelja, prinuđena da plaća terapije, a dešava se da djeca s autizmom budu odbijena i za ličnu invalidninu.

Ona objašnjava da iako Fond ima ugovor sa institucijama u Beogradu, troškovi stana i života u tom gradu su ogromni, tako da mnogi ljudi nemaju novca da priušte liječenje.

„Beograd treba da nam bude izbor, a da rješenje imamo ovdje“, kazala je ona.

Decević je naglasila da njihova djeca nemaju vremena, posebno ona do šest godina.

“Njima treba svakodnevna terapija. Nama je vrijeme ključno. Oni ne mogu da čekaju da prođe pandemija“, zaključila je predstavnica Fondacije “Ognjen Rakočević, gostujući u Jutarnjem programu RTCG.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply