Knežević: Presuda je zastiđe države Crne Gore, sudstva i tužilaštva

Foto: Vijesti

Otac preminule bebe iz Bijelog Polja, Slaviša Knežević reagovao je na današnju presudu Višeg suda u tom gradu prema kojoj su ljekari Opšte bolnice Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević oslobođeni optužbi da su krivi za infekciju petoro novorođenčadi.

Knežević kaže da je presuda zastiđe države Crne Gore, sudstva i tužilaštva.

“Dvije osuđujuće presude i nakon toga oslobađajuća. Kako je to moguće, nečiji upliv postoji tu. Sramota”, kazao je Knežević.

Ostaje im kaže da ulože žalbu.

“Ovo je sramota, sedam godina života. Kako će moja supruga da preboli ovo. Koliko sam sve radio zbog svog djeteta radio sam i zbog druge djece. Tri sudska vijeća su se promijenila, usred suđenja se mijenja sudija, na završnoj riječi se mijenja sudija, gdje je to ikad bilo, to se nikada nije desilo. Vidio sam u kom pravcu ide sve ali šta sam ja, jedan običan čovjek”, navodi Knežević.

Poručuje da će nastaviti svoju borbu svim pravnim sredstvima.

Iz bjelopoljskog Višeg suda potvrđeno je danas da su ljekari, protiv kojih je postupak pokrenut 2015.godine, oslobođeni optužbi da su krivi zu infekciju pet beba od kojih je jedna preminula.

“Vijeće Višeg suda u Bijelom Polju donijelo je i javno objavilo presudu u predmetu protiv optuženih Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Tahirović Hake i Cimbaljević Jele zbog krivičnog djela teška djela protiv zdravlja ljudi u vezi krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbinje opasne zarazne bolesti. Optuženi se oslobađaju optužbe da su izvršili krivična djela koja su im stavljena na teret jer nije dokazano da su ih izvršili. Vijeće suda je cijenilo da nijedan izvedeni dokaz ne upućuje na zaključak da neonatalna infekcija pripada grupi zaraznih bolesti čija pojava bi optuženima nametala obavezu da postupaju po propisima kojima su određene mjere za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti niti neonatalna sepsa kao bolest podliježe obaveznom prijavljivanju u cilju epidemiološkog nadzora”, navela je portparolka Višeg suda u Bijelom Polju Aida Destanović.

Rok za žalbu je 15 dana od dana donošenja presude.

Jeremić i Tahirović su prethodno osuđeni na po sedam mjeseci zatvora, dok su Puletić i Cimbaljević osuđeni na po šest mjeseci kućnog pritvora. Apelacioni sud je tu odluku preinačio ali je Vrhovni sud naložio ponovno suđenje.

Izvor: AntenaM

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply