Predškolci iz JPU “Đina Vrbica” u carstvu muzeja

Foto: JU Muzeji i galerije Podgorice

Prva grupa predškolaca koji pohađaju vrtiće podgoričke Javne predškolske ustanove „Đina Vrbica“ sjutra će obići Muzej grada i tom prilikom učiti o vrijednostima kulturne baštine i umjetnosti.

Te aktivnosti dio su projekta za djecu U carstvu muzeja, koji zajedno sprovode JU Muzeji i galerije Podgorice i JPU „Đina Vrbica“.

Projekat je kreiran sa ciljem da djeci predškolskog uzrasta kroz muzejske programe neformalnog obrazovanja omogući neposredan pristup kulturi i umjetnosti, kao i veće učešće u kulturnim aktivnostima.

„Uvjereni smo da muzejski programi neformalnog obrazovanja na najbolji način doprinose razvoju senzibiliteta, mašte i kulturnih navika kod djece, te da su od posebnog značaja za učenje i upoznavanje djece sa kulturnim nasljeđem i umjetnošću našeg grada i države“, istakao je direktor Muzeja i galerija Vučić Ćetković prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji sa JPU „Đina Vrbica“.

Direktorka te ustanove Bojana Razić podsjetila je da se vaspitno-obrazovni proces organizuju u 19 jedinica JPU „Đina Vrbica“, sa preko 5.000 djece, što zahtijeva i konstantan rad na unaprijeđivanju i inoviranju sadržaja za najmlađe.

„Ponosni smo što sa JU Muzeji i galerije Podgorice pokrećemo saradnju koja ima za cilj podsticanje estetskog vaspitanja djeteta, formiranje sposobnosti doživljavanja i vrednovanja lijepog, kao i razvijanje njegovih estetskih stvaralačkih sposobnosti“ , istakla je Razić.

Projekat U carstvu muzeja realizuje tim kustosa, pedagoga i vaspitača, koji će raditi na upoznavanju najmlađe publike sa muzejskim eksponatima, neformalnom učenju o vrijednostima baštine i umjetnosti, kao i radionicama za razvoj likovnosti i kreativnog potencijala.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply