Uvijek dostupni savjeti i podrška za djecu i mlade

Od pokretanja kampanje Zovi kad si u sosu u februaru ove godine, više od 2.700 djece i mladih zapratilo je TikTok profil SOS telefona za djecu i mlade. To, kako smatraju u Dječijem domu Mladost u Bijeloj, pri kojem radi ovaj servis, potvrđuje da treba da budu upravo tamo gdje su mladi.

„Svima njima želimo da poručimo da ne postoji problem koji je preveliki ili premali i da smo tu za njih kad god im je potreban razgovor, savjet, podrška ili pomoć u bilo kojoj situaciji i u bilo koje vrijeme“, poručila je Vesna Zlatković, direktorica Dječjeg doma Mladost Bijela, institucije u okviru koje je organizovana ova savjetodavna linija uz podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, ona je navela da je interes za ovu jedinu dječju besplatnu savjetodavnu liniju u Crnoj Gori podstaknut i uključivanjem mladih influensera koji putem svojih profila na društvenim mrežama prenose informacije o SOS telefonu svojim brojnim pratiocima.

„Kada udružimo snage sa mladim ljudima, vidimo da naše poruke o mentalnom zdravlju, koje za vrijeme pandemije COVID-19 postaje sve teže sačuvati, dopiru do puno većeg broja djece i mladih“, kazala je Zlatković.

Svoje utiske o SOS liniji podijelila je i mlada humanitarka i najpopularnija tiktokerka u Crnoj Gori, gimnazijalka Nikolina Radusinović.

„Srećna sam što možemo koristiti popularnost na društvenim mrežama kako bismo hiljadama djece i mladih koji nas prate poručili da kad ne znaš šta bi, uvijek postoji jedno povjerljivo i pouzdano uho za slušanje, koje nam je svima ponekad potrebno“, ističe Radusinović.

SOS telefon 116 111 je od početka godine primio više od 700 poziva djece i mladih, a najviše zahvaljujući nacionalnoj kampanji Zovi kad si u sosu, koja se sprovodi uz podršku UNICEF-a i Evropske unije. Kampanja je putem interneta i društvenih mreža promovisala ovaj jedinstveni nacionalni servis kao podršku mentalnom zdravlju djece.

Pozivi najčešće stižu poslije podne ili uveče, a većina djece koja zovu su uzrasta između 11 i 17 godina.

Na SOS telefonu radi iskusan tim savjetnika koji je prošao specijalizovani program obuke za telefonsko savjetovanje po ugledu na međunarodnu porodicu dječjih linija. Djeci su dostupni svaki dan od 0 do 24h za razgovor o njihovim osjećanjima i savjetodavnu podršku, o raznim pitanjima vezanim za: školu, ljubav, porodične odnose, prijatelje, odrastanje, ali i teške situacije poput nasilja i zlostavljanja. Za djecu i mlade je izrazito važno da znaju da je razgovor povjerljiv i da neće naići na čuđenje, osudu ili ismijavanje. Zato se često događa da djeca testiraju SOS telefon prije nego što steknu povjerenje.

Promotivna kampanja i program jačanja kapaciteta Nacionalne SOS linije za djecu i mlade u Crnoj Gori sprovode se uz podršku UNICEF-a i Evropske unije, kroz Regionalni program za ublažavanje uticaja pandemije COVID-a-19 na djecu i roditelje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koji sprovodi UNICEF, a finansijski podržava Evropska unija.

Dodatne informacije o SOS telefonu za djecu i mlade mogu se naći na web stranicama www.dombijela.me.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply