Program roditeljstva Brižne porodice od danas u Tivtu

Besplatni program roditeljstva Brižne porodice, koje udruženje Roditelji sprovodi u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, počinje danas u Tivtu i u narednih 12 sedmica okupiće grupu roditelja/staratelja koji imaju djecu uzrasta od 2 do 9 godina. Podršku realizaciji ovog programa na primorju dala je Opština Tivat, koja je obezbijedila prostor za rad, a veliki doprinos dala je i kompanija Porto Montenegro koja je donirala tehničku opremu, potrebnu za realizaciju programa.

Program Brižne porodice u Tivtu vode psihološkinje Ivana Vukšić i Katarina Vukadinović, a namijenjen je roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju.

Program Brižne porodice se realizuje u maloj grupi, a svaki od roditelja na početku određuje jedan konkretan cilj u odnosu sa djetetom na kojem želi da radi u toku trajanja programa. Na takav način roditelj na konkretnom primjeru vježba nove vještine, koje kasnije može primijeniti na sve ostale poteškoće u vaspitanju. Osim toga, rješavajući jedan konkretan problem, roditelj mijenja cjelokupan odnos sa djetetom.

Brižne porodice je program koncipiran tako da iz sedmice u sedmicu roditelji usvajaju po jedan princip u vaspitanju, počevši od izgradnje odnosa sa djetetom, pa sve do postavljanja granica. Na radionicama će roditelji u grupi raditi na konkretnim situacijama, koje im je onda samim tim lakše da izvedu kasnije kod kuće, sa djecom.

Dobijaće konkretne zadatke koje treba da vježbaju sa djetetom kod kuće, ali to nijesu aktivnosti koje iziskuju izdvajanje dodatnog vremena, već se odnose na situacije koje se već događaju i sastavni su dio svakodnevice.

Uoči početka realizacije programa roditeljstva Brižne porodice u Tivtu  juče su predstavnici kompanije Adriatic Marinas – Porto Montenegro donirali udruženju Roditelji neophodnu kompjutersku opremu.

Program Brižne porodice, do skoro poznat pod nazivom Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, udruženje Roditelji realizuje već tri godine, uz podršku UNICEF-a i EU u Crnoj Gori.

“Sastanci će biti održavani svakog utorka, od 18 do 20 sati, a prostor za rad obezbijedila je Opština Tivat. Osim toga, povremeno će se praktikovati i telefonsko savjetovanje, naročito ukoliko se roditelj suočava sa dodatnim poteškoćama ili ima nedoumica u vezi sa načinom na koji izvodi zadatke”, kazala je Kristina Mihailović, izvršna direktorica Udruženja Roditelji.

Ovaj program razvijen je i prethodno testiran u mnogim zemljama svijeta kroz saradnju između SZO, UNICEF-a, Univerziteta u Kejptaunu i Univerziteta Stelenboš u Južnoj Africi, Univerziteta Oksford i Univerziteta Bangor u Velikoj Britaniji. Pored Crne Gore, ovaj program sprovodi se u Evropi u Češkoj, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji i Rumuniji. Do sada je u programu učestvovalo gotovo 500 roditelja djece, uzrasta od 2 do 9 godina iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Berana i Cetinja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply