Radionice art terapije za djecu iz tivatskog vrtića

Djeca koja pohađaju tivatsku Javnu predškolsku ustanovu Bambi u prilici su da pohađaju zanimljive likovne radionice art terapije. Riječ je o realizaciji projekta MyFunZoo – Moj zabavni zoo vrt, koji u Bambiju sprovodi južnoafrička umjetnica Renee Allem.

Radionice art terapije organizovane su za djecu starijih i mješovitih vaspitnih grupa, kojim je više od 130. Sam projekat se uspješno sprovodi godinama širom Amerike pod nazivom MyFunZoo.

Kako ističe v.d. direktorica tivatske JPU dr Jelena Perunović Samardžić, art terapija je jedna od najobuhvatnijih i najsnažnijih tehnika razvijanja svih dječjih razvojnih područja.

„Istovremeno se može sprovoditi i individualno i grupno u radu sa djecom ranog i predškolskog uzrasta. Prateći dijete kroz pokret, boju, priču i emociju vaspitač može saznati mnogo i kreirati prostor za dječji razvoj i zadovoljavanje njihovih potreba. Različita djeca će, naravno, različito reagovati ali svako dijete priča svoju priču – na nama koji radimo sa njima je da je pročitamo s razumijevanjem“, istakla je Perunović Samardžić.

Autorka i realizatorka projekta Renee Allem objašnjava da MyFunZoo projekat  u obliku pazli pruža iskustvo kombinovanja slikanja sa podsvjesnim učenjem.

„Cilj je učenje kroz igru što nije uvijek moguće implementirati u današnjem okruženju. Ovaj program je utemeljen na konceptu da inspiriše djecu da samostalno stvaraju. Rad sa ovom tehnikom je dao rezultate u poboljšanju dugoročnog pamćenja u učenju, timskog rada, kao i učenja uopšte. Ovo je višesturuko iskustvo u učenju koje može poboljšati sve oblasti dječijeg razvoja jer je mašta njihova jedina granica“, kaže Allem.

Izvor: Bokanews

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply