Hitno obezbijediti prevoz učenicima iz Murina

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je inicijativu Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta za hitno obezbjeđivanje prevoznog sredstva učenicima Murina i okolnih sela do Gimnazije “Panto Mališić” u Beranama.

Oni naglašavaju da već četiri godine učenici srednjih škola koji žive u Murinu i okolnim selima ne mogu da ostvare pravo na obrazovanje jer nemaju prevoz, odnosno autobus, kojim bi stigli do Gimnazije u Beranama.

“Nadležno Ministarstvo ignoriše taj problem”, ističe se u saopštenju CGO.

Opravdanom ocjenjuju brigu roditelja zbog nerješenog prevoza đaka iz Murina do 36km udaljenih Berana i da je ovakav problem u 21. vijeku neshvatljiv.

Iz CGO ukazuju da većina roditelja te djece nije u radnom odnosu i ne mogu plaćati zakup stanova u Beranama, kako bi djeca bila blizu škole.

“Ako Vlada Crne Gore ne može obezbjediti prevoz, razumno bi bilo da obezbjedi dovoljne mjesečne stipendije za učenike seoskih područija kako bi platili stanarinu u Beranama, obezbijedili sebi mjesto u Domu učenika u Beranama ili na drugi način ovo pitanje riješili. Ignorisanjem ovog i sličnih problema podstiču se migracije iz seoskih područja i sjevera Crne Gore”, objašnjavaju iz CGO.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply