Naredne sedmice joga za roditelje i izviđačke vještine za djecu

Igračkoteka i Razvojni centar udruženja Roditelj naredne sedmice organizuje tri radionice, od kojih je Joga relaksacija posvećena roditeljima. Djeca predškolskog uzrasta  razvijaće senzorne sisteme i finu motoriku kroz igru, dok će stariji osnovci otkriti šta je to čvorologija, signalizacija i šifrovano pismo.

Besplatne radionice se održavaju u prostoru Igračkoteke i Razvojnog centra u Ulici Bracana Bracanovića 74/a u Podgorici. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezno je prijavljivanje na e-mail [email protected], broj telefona 020 22 10 00 ili u inbox Facebook stranice Igračkoteka i Razvojni centar.  

U utorak, 5.oktobra  u 18 sati biće organizovana zanimljiva radionica pod nazivom Izviđačke vještine, koju realizujemo u saradnji sa Savezom izviđača Crne Gore, za djecu uzrasta od 7 do 14 godina.

Priroda je lijek za dušu i tijelo. Za boravak u njoj neophodno je dobro se pripremiti, a izviđači uvijek rado priskoče u pomoć da podijele svoje znanje. Djeca će biti u prilici da se na ovoj radionici na praktičan način upoznaju sa osnovnim izviđačkim vještinama, kao i da se u njima oprobaju. Čvorologija, signalizacija, šifrovano pismo, priprema za kampovanje samo su neke od tema kojih ćemo se dotaći kako bi se na pravi način pripremili za boravak u prirodi. Radionicu vode predstavnici ove organizacije Milica Radonjić i Una Bakoč.

U srijedu 6. oktobra u 18 sati organizujemo radionicu pod nazivom Igram se i učim: senzorna integracija, koja je namijenjena djeci uzrasta od 4 – 6 godina.

Od prvog dana rođenja djeca uče da koriste različite senzorne (čulne) sisteme kako bi istražila i pokušala da shvate svijet oko sebe. Zbog toga je veoma važan dio razvoja svakog djeteta pružanje različitih mogućnosti za učenje putem čula.

Senzorne igre su pravi način da kroz zabavne aktivnosti dijete stimuliše razvoj čulnih sistema (vizuelnog, auditivnog, taktilnog, olfaktornog, gustativog, proprioceptivnog i vestibularnog).

Prema tome, cilj radionice je da, kroz zabavne i djeci zanimljive aktivnosti, podstiče razvoj perceptivnih sposobnosti, fine motorike i jačanje koordinacije oko-ruka uz poštovanje pravila igre i takmičarskog duha.

Radionicu vodi psihološkinja mr Aleksandra Vujović.

U petak, 8.oktobra u 20 sati biće održana radionica pod nazivom Joga relaksacija, namijenjena svim roditeljima. Radionica će biti realizovana u prostorijama plesnog kluba Sonrisa, Dalmatinska ulica br. 78 (kod Bazara).

Joga je nauka o tijelu, umu i duhu. Redovnom joga praksom utišava se um, razvija se vitalna stabilnost i mentalna sposobnost. Joga je nastala još prije 5.000 godina kao praktična duhovna disciplina namijenjena samorealizaciji, ali se posljednjih decenija afirmisala na Zapadu kao preventivna, terapeutska i antistresna metoda vježbanja. Joga održava tijelo zdravim i fleksibilnim, jača i čisti um, razvija motoriku, koordinaciju, ravnotežu i balans, pospješuje pažnju, održava dobro raspoloženje, koncentraciju i pamćenje, usmjerava nas ka pravilnom razvoju i harmoničnom buđenju cijele ličnosti. Tehnikama disanja povećava se, jača i širi kapacitet pluća, snabdijeva tijelo i mozak sa još više kiseonika i samim tim se tijelo dodatno opušta, relaksira, otpušta stres i održava vedar duh.

Prijavljeni roditelji će sa instruktorkom Marijanom Dašić Rakočević proći cjelokupan proces od zagrijavanja do relaksacije.

Radionice će biti organizovane u skladu sa svim propisanim mjerama protiv širenja epidemije COVID-19. Svi prisutni, kao i djeca starija od 5 godina su obavezna da imaju maske i poštuju distancu, koja će biti obezbijeđena na svakoj radionici. Broj djece je ograničen na 10.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply