Novi ciklus online programa Roditeljski čet

Udruženje Roditelji organizuje novi ciklus programa Roditeljski čet, u okviru kojeg će roditelji djece do 2 do 17 godina dobiti online podršku da se što bolje snađu u stresnim situacijama, kao i da konflikte rješavaju na nenasilan način, a izazove roditeljstva kroz unaprijeđene odnose s djecom.

Ovaj besplatni program će početi da se realizuje od 11. oktobra, dva puta sedmično od 17 sati, a vodi ga Snežana Milačić, socijalna radnica.

Roditeljski čet doprinosi poboljšanju odnosa između roditelja i djece, unapređenju socio-emocionalnog razvoja djeteta, smanjenju problema mentalnog zdravlja u porodici. Dodatno, kroz razgovor sa drugim roditeljima i razmjenu iskustava u grupi, roditelji mogu lakše i brže doći do djelotvornih rješenja za izazove s kojima se suočavaju u podizanju djece posebno tokom pandemije COVID-a-19, ali i van nje.

Kroz ovaj program roditelji su organizovani u grupe od 8 do 15 polaznika, a podržavaju ih voditelji radionica, kroz strukturirane grupne sastanke i na nivou individualnih konsultacija, podstičući roditelje da naučene vještine primjenjuju kod kuće. Roditeljski čet prilagođen je onlajn formatu i sprovodi se putem platformi za slanje poruka (Viber, WhatsApp).

Sadržaj programa, koji traje osam sedmica, obuhvata različite teme – predloge: kako da roditelji provode vrijeme s djetetom na kvalitetan način i kako da razgovaraju s djecom o osjećanjima, podsticanje lijepog ponašanja kroz pohvale, davanje jasnih, pozitivnih i realističnih uputstava svojoj djeci, uspostavljanje dnevnih pravila i rutina, pozitivno disciplinovanje, predlozi kako da roditelji odgovore na teške i krizne situacije, te kako da zajedno rješavaju probleme s djecom.

Učesnici radionica mogu biti staratelji i majke i očevi djece uzrasta od 2 godine do 17 godina. Prijave za program koji će sprovoditi Udruženje Roditelji, se šalju na email adresu [email protected] sa kontakt podacima, imenom, prezimenom i uzrastom djeteta, sa naznakom Roditeljski čet. Prijave za radionice otvorene su do 2. oktobra.

Ovaj program se od ove godine sprovodi u Crnoj Gori i još pet zemalja širom svijeta i biće propraćen istraživanjem o učinkovitosti u saradnji s Univerzitetom Oksford u Velikoj Britaniji. 

Roditeljski čet dio je paketa programa roditeljstva Brižne porodice, koji su razvijeni  i testirani u saradnji između Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), univerziteta Stelenboš i Kejptaun u Južnoj Africi, univerziteta Oksford i Bangor u Velikoj Britaniji i UNICEF-a. Sprovođenje programa Roditeljski čet u Crnoj Gori finansijski podržava Evropska unija.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply