Naučnici upozoravaju na oprez pri uzimanju paracetamola u trudnoći

Buduće majke trebalo bi da ograniče upotrebu paracetamola – lijeka protiv bolova, osim ako nije medicinski indikovano da moraju da ga koriste u određenim situacijama. I tada, prema stručnim preporukama, treba uzimati minimalne količine u što kraćem vremenskom periodu. To poručuje tim naučnika na osnovu posljednjih istraživanja o upotrebi ovog medikamenta, prenosi The Telegraph.

Prema navodima naučnika, čiji je rad objavljen juče u časopisu Nature Reviews Endocrinology, žene bi trebalo da izbjegavaju uzimanje paracetamola tokom trudnoće kad god je to moguće, jer, kako su utvrdili,  povećava rizik da dijete u kasnijem životu razvije zdravstvene probleme.

Zbog ublažavanja blagih bolova i snižavanja tjelesne temperature, paracetamol je najčešći izbor više od polovine trudnica u svijetu.

Međunarodni tim stručnjaka objedinio je rezultate studija rađenih u više laboratorija na životinjama u prethodnih 26 godina i na osnovu toga su donijeli zaključke o prednostima i manama APAP-a – aktivnog spoja u paracetamolu.

U tekstu objavljenom u časopisu Nature Reviews Endocrinology, autori navode:

„Objedinili smo istraživanja i studije rađene na životinjama koje su se bavile neurološkim, urogenitalnim i reproduktivnim ishodima povezanim sa perinatalnom upotrebom APAP -a. Na osnovu ovog istraživanja vjerujemo da znamo dovoljno da bismo bili zabrinuti zbog potencijalnih razvojnih rizika povezanih sa prenatalnom izloženošću APAP -u, sastojku paracetamola. Stoga zahtijevamo mjere opreza”, poručili su naučnici.

Dodaju da moguća šteta zbog neograničavanja upotrebe paracetamola tokom trudnoće sada premašuje štetu koja bi mogla nastati ograničavanjem njegove upotrebe.

Što kraće koristiti male doze

Na osnovu ovih saznanja pozivaju, kako navodi The Telegraph, na dodatna istraživanja o uticaju ovog lijeka.

Autori kažu da, osim preporuke da se paracetamol u trudnoći koristi samo ako za to postoje medicinske indikacije, uvijek treba koristiti samo najmanje efikasne doze u što kraćem vremenskom periodu.

Navodi se da je to u skladu i sa važećim preporukama britanske Nacionalne zdravstvene službe: „Paracetamol je prvi izbor lijekova protiv bolova ako ste trudni ili dojite. Uzimale su ga mnoge trudnice i dojilje bez štetnih posljedica po majku ili dijete.“

Međutim, takođe se i u tim smjernicama savjetuje da osobe koje koriste paracetamol tokom trudnoće ili dojenja treba da “uzimaju najmanju dozu koja odgovara u najkraćem mogućem roku”.

Paracetamol je prvi put stavljen na tržište u Velikoj Britaniji 1956. godine, pod markom Panadol. Bio je dostupan samo na recept do 1959. godine.

U početku se mislilo da je bezopasan i bez nuspojava, ali neke nedavne studije pokazale su suprotno i povezale ga sa dugoročnim problemima za nerođeno dijete.

Uticaj na zdravlje

Profesorica Shanna Swan s Medicinskog fakulteta Icahn u Njujorku, autorka jedne od studija smatra da je dio paracetamola – APAP endokrina ometajuća hemikalija. Dodaje da ona nije ranije testirana u dovoljnoj mjeri.

“Sada znamo da snižava testosteron i djeluje slično kao i druge hemikalije koje ometaju endokrini sistem, pa treba regulisati i ograničiti njegovu primjenu“, kazala je Swan.

Prema njenim riječima, sada postoji značajan broj dokaza koji ukazuju na to da APAP remeti reproduktivni razvoj životinja i ljudi.

Kao neke od tih dokaza navela je da je otkriven povećan rizika od spuštenih testisa, kao i anomalije koje mogu uticati na smanjen broj spermatozoida i smanjenu plodnost.

“Kod žena vidimo i oslabljenu funkciju jajnika što ima posljedice na kasniju plodnost, iako su ženke manje proučavane“, objasnila je Swan.

Koautorka studije Ann Bauer sa Univerziteta Massachusetts Lowell dodala je da njihova saznanja ukazuje na to da APAP u trudnoći može povećati rizik od neurorazvojnih poremećaja djeteta.

„Utvrđeni poremećaji prvenstveno su bili ADHD, ali uključuju i poremećaj iz spektra autizma, kašnjenja govora, smanjeni IQ i poremećaje ponašanja“, rekla je Bauer.

Prema njenim riječima, to je posebno zabrinjavajuće jer veliki broj žena uzima paracetamol.

Podijeljena mišljenja

Međutim, iako ovi naučnici pozivaju nadležne na dodatna istraživanja i buduće majke na oprez, neke njihove kolege se ne slažu sa tim.

Profesor Stephen Evans iz Londonsku škola za higijenu i tropsku medicinu mišljenja je da stručni rad njegovih kolega može uticati na pojavu dodatnog straha i sumnji.

“Jasno je da je upotreba paracetamola izuzetno česta i, kao i kod svih lijekova koji se mogu kupiti bez recepta, teško je proučiti njihove učinke. Stoga mogu biti podložni brojnim predrasudama. Možda bi bilo razumno predložiti da regulatorna tijela to preispitaju, ali to za sada ne bi trebalo da bude poruka za sadašnje ili buduće trudnice“, ističe Evans.

Dodaje da ne postoji drugi lijek koji bi se mogao predložiti kao alternativa paracetamolu, pa istraživanje, kako smatra, nije od velike pomoći.

Dr Sarah Stock sa Univerziteta u Edinburgu pohvalila je istraživače za prikupljanje najboljih studija o paracetamolu.

“Nažalost, mnogi od tih dokaza nijesu dovoljno čvrsti da bi se izveli zaključci da upotreba paracetamola u trudnoći, posebno povremena, uzrokuje razvojne probleme kod ljudi”, rekla je ona.

Izvor: The Telegraph

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply