Prostorije prilagođene djeci u tri osnovna suda i tri tužilaštva

Foto: UNICEF CG

Uz podršku Norveške ambasade u Beogradu i UNICEF-a u Crnoj Gori, Vrhovni sud i Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore obezbijedili su prostorije prilagođene djeci u tri osnovna suda (Podgorica, Nikšić i Bijelo Polje) i tri državna tužilaštva (Osnovno državno tužilaštvo u Beranama i Podgorici i Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju).

Odlazak u sud, tužilaštvo ili policiju može, kako ocjenjuju u UNICEF-u, biti jedan od najstresnijih događaja u životu djeteta. Da bi se to spriječilo, potrebni su ne samo posebno obučeni stručnjaci za rad s djecom u sudovima, tužilaštvima, centrima za socijalni rad i policiji, već i prostorije koje pružaju toplu i sigurnu atmosferu koja uliva povjerenje djeci koja žele da svjedoče o traumatičnim iskustvima i da izraze svoje mišljenje o svim pitanjima koja se tiču njihovog života.

“Raduje me što se ovaj projekat proširio i na druge gradove u Crnoj Gori, poput Nikšića, Bijelog Polja i Berana, i nadam se da će naša postignuća inspirisati Vladu Crne Gore da ih dodatno proširi na još više gradova”, poručio je norveški ambasador Jørn Eugene Gjelstad tokom posjete prvim prostorijama prilagođenim djeci koje su uvedene u crnogorski pravosudni sistem.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, svake godine nekoliko stotina djece u Crnoj Gori dolazi u kontakt sa zakonom, kao žrtve ili svjedoci zločina, dok se najmanje hiljadu sudskih predmeta tiče djece i njihovih prava. Ove prostorije prilagođene djeci dizajnirane su i opremljene tako da smanje stres i podstaknu djecu da ispričaju svoje priče. Aktivno učešće djece u postupcima koji se tiču njihovih prava korisno je i za njih i za sudski postupak. Može im pomoći da se oporave, izgrade samopouzdanje, razviju osjećaj odgovornosti, poboljšaju razumijevanje svoje situacije i olakšaju pronalaženje inovativnih rješenja koja su u njihovom najboljem interesu.

“Član 12 Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta jasno kaže da djeca koja su u stanju da formiraju svoje stavove imaju pravo da učestvuju i slobodno izražavaju  stavove u svim sudskim i upravnim postupcima koji utiču na njih. Moramo stvoriti uslove da podržimo svu djecu u Crnoj Gori da ostvare ovo pravo a da pri tome ne dožive nove traume”, istakao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander nakon sastanka s predstavnicima pravosuđa i posjete prostorijama prilagođenim djeci zajedno s norveškim ambasadorom.

Stvaranje neophodnih preduslova za pravosuđe po mjeri djeteta u Crnoj Gori dio je tekućih reformi koje imaju za cilj jačanje vladavine prava u skladu s Poglavljem 23, jednim od najvažnijih uslova za pristupanje EU.

Prema ocjeni Momira Jaukovića, v.d. generalnog direktora Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, opremanjem prostorija pravosudnih organa po mjeri djeteta preduzeli su se veoma značajni koraci na obezbjeđenju uslova za jednak pristup pravdi za svu djecu.

“Koristim ovu priliku da posebnu zahvalnost izrazim UNICEF-u i Vladi Kraljevine Norveške na bezrezervnoj podršci u implementaciji projektnih aktivnosti, uz uvjerenje da će podrška međunarodnih partnera biti nastavljena i u budućem periodu, što je od izuzetnog značaja za ostvarivanje prioriteta iz pregovaračkog poglavlja 23”, rekao je Jauković.

Obezbjeđivanje prostorija prilagođenih djeci jedna je od aktivnosti predviđenih Strategijom reforme pravosuđa Crne Gore (2019-2021), kao i Strategijom za ostvarivanje prava djeteta (2019-2023).

Predsjednica Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović smatra da u unapređenju postupka po mjeri djeteta sudovi imaju ključnu ulogu u zaštiti prava i interesa djece koja dolaze u kontakt sa zakonom.

“Kreiranje adekvatnog prostora u sudu važan je korak naprijed u sveobuhvatnijoj zaštiti i kvalitetnoj promociji prava djece u Crnoj Gori”, istakla je Jovović.

Kako bi sva djeca imala pristup pravosudnom sistemu prilagođenom djeci, Crna Gora mora obezbijediti ovu vrstu prostorija prilagođenih djeci u preostalih 12 osnovnih sudova i 11 državnih tužilaštava u zemlji.

“Siguran sam da će nova oprema doprinijeti lakšem sprovođenju radnji pogotovo u postupcima gdje su maloljetnici žrtve krivičnog djela, a sve u cilju njihove zaštite”, poručio je Nikola Boričić, v.d. rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Obezbjeđivanje prvih prostorija prilagođenih djeci u crnogorskom pravosudnom sistemu realizovano je u okviru podregionalne inicijative Jednak pristup pravdi za djecu koju je sprovelo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori u saradnji s najvišim pravosudnim institucijama, uz tehničku podršku UNICEF-a i finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply