Roditelji se žale na gužve prilikom preuzimanja djece, iz uprave tvrde da nije tako

Roditelji djece koja pohađaju vrtić „Dragan Radulović“ podgoričke Javne predškolske ustanove „Đina Vrbica“ tvrde da su prethodnih dana, zbog načina trijaže, bili prinuđeni da u gužvi čekaju i duže od pola sata kako bi preuzeli svoje mališane. Brine ih što su u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, na taj način izloženi dodatnom riziku, jer čekajući ispred vrtića nije moguće bilo napraviti red niti poštovati mjere distance. Kao prilog tim tvrdnjama poslali su i fotografije, a neki od njih su naveli da je juče, u odnosu na prethodne dane, bila bolja situacija. Iz uprave JPU „Đina Vrbica“, kako navode, nijesu upoznati da taj problem uopšte postoji, naprotiv.

„Tokom jučerašnjeg dana održani su roditeljski sastanci u objektu ,,Dragan Radulović”, na kojima su roditelji pohvalili ažurnost trijažnih sestara prilikom preuzimanja djece. Mi, kao odgovorna ustanova, i te kako vodimo računa o preporukama Instituta za javno zdravlje, tako da se mjere poštuju u domenu naših nadležnosti“, ističu iz ove predškolske ustanove.

U prilog tim tvrdnjama navode i nenajavljenu posjetu sanitarnog inspektora koji je konstatovao da se sve mjere poštuju na najvišem nivou (dezinfekcija ruku djece pri ulasku u vrtić, mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom, zaposleni i roditelji nose zaštitne maske.

„Iako korona nije mimoišla ni naše zaposlene, pa je veliki broj u izolaciji, medicinske sestre, koje su na trijaži, rade često i nakon svoje smjene kako bi se proces primanja i odvođenja djece nesmetano odvijao“, kazali su iz uprave JPU „Đina Vrbica“.

Smatraju da je neprimjereno poređenje sa prošlogodišnjom situacijom, kao i da je na početku školske 2020/2021. godine bilo oko 700 djece, dok trenutno vrtić pohađa oko 2.500 djece.

S obzirom na veliki broj zaposlenih koji su u samoizolaciji, kao i onih koji su oboljeli od COVID-a, u ovoj ustanovi je, kako navode, angažovan i dodatan broj radnika, kako bi se proces rada odvijao nesmetano, a djeca i roditelji ne bi trpjeli.

Marija, majka djevojčice koja ide u vrtić „Dragan Radulović“, tvrdi da problem oko preuzimanja djece postoji već neko vrijeme.

„U bilo koje vrijeme da se pođe zadržavamo se između 30 i 40 minuta, a živimo na dva minuta od vrtića. Ranije to nije bio slučaj u toj vaspitnoj jedinici. Nešto u organizaciji na trijažu nije postavljeno kako treba, a sve je veći broj zaista ogorčenih roditelja, što primjećujem kada pođem za svoje dijete“, ispričala je Marija.

Njenu priču je prekjuče potvrdila i Vanja, čije starije dijete pohađa isti vrtić. Ona je navela da se to dešavalo već danima i da roditelji, kada dođu po dijete, često nemaju kome da se obrate ni po 15 minuta.

„Mislim da na trijaži rade tri medicinske sestre. One prave spiskove od po nekoliko djece i onda odlaze po njih. Logično je da treba vremena da se djeca spreme za odlazak i da sve to potraje. Dok se one vrate sa grupom djece, prošlo je već dvadesetak minuta. Ako vaše nije među njima, to znači da će stići u narednoj turi, pa vam je zagarantovano još 20 minuta čekanja“, navodi Vanja.

Brine je kako će sve to izgledati kada ne bude ovakvo vrijeme, kada počnu kiše… Pita se i koliko će vremena trebati, kada bude hladno, dok djeca obuku jakne.

Ista mama potvrdila je da je u četvrtak bila mnogo bolja situacija, jer su u ekipi zaduženoj za trijažu bile medicinske sestre koje su to ranije radile.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply