Osumnjičeni za uhođenje djevojčice više puta osuđivan za nedozvoljene polne radnje

Tridesetosmogodišnji Podgoričanin Nebojša Đuranović, koji je uhapšen prekjuče nakon prijave da je pratio žene i skidao se pred njima, ali i uhodio jednu osmogodišnjakinju koja se vraćala iz škole, višestruki je povratnik, koji je do sada nekoliko više puta osuđivan i zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje. Posljednji put, prije nekoliko dana, kažnjen je na 60 dana zatvora zbog kršenja javnog reda i mira, kako je to utvrdio prekršajni sudija.

Đuranović je uhapšen u utorak, nakon prijave da je u jednom podgoričkom naselju pratio djevojčicu. Privođen je i par dana ranije, kada je policiji prijavljeno da je presretao osobe ženskog pola i skidao se pred njima. Prema navodima iz policije, to nije činio pred djevojčicom koju je pratio.

Da je riječ o istoj osobi koja je prije četiri godine na jednom podgoričkom igralištu napala desetogodišnju djevojčicu potvrđuje tadašnje pisanje medija.

Službenici Centra bezbjednosti Podgorica su ga tada, 13. jula 2017. godine, uhapsili zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje na štetu maloljetnog lica.

On je tog dana prišao desetogodišnjoj djevojčici ispred zgrade u kojoj ona živi. Bila je sama na igralištu i igrala se sa mačićima. Kako je tada navedeno iz policije, on je djevojčicu, nakon kraćeg razgovora, počeo da dodiruje po intimnim djelovima tijela, nagovarajući je da zajedno potraže mjesto na kojem će navodno skloniti mačiće.

Djevojčica je pobjegla i otišla kući gdje je sve ispričala roditeljima. Oni su odmah događaj prijavili policiji.

Samo godinu dana ranije, u ljeto 2016. godine, Nebojša Đuranović je počinio isto krivično djelo – nedozvoljene polne radnje. I prilikom hapšenja nakon napada na djevojčicu, iz Osnovnog suda Podgorica je potvrđeno da je ranije osuđivan više puta, od čega jednom za isto krivično djelo.

Zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje iz čl.208 st.1 u vezi čl.205 st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore, odnosno zbog obljube nemoćne osobe, počinjene 2016. godine, on je osuđen 24. novembra iste godine na sedmomjesečnu kaznu zatvora, presudom sudije Osnovnog suda u Podgorici Željke Jovović. Ta kazna je potvrđena i u martu 2017. drugostepenom presudom Višeg suda u Podgorici, koju potpisuje predsjednik Vijeća sudija Evica Durutović i sudije Miroslav Bašović i Dragica Vuković .

Prema navodima iz presude, Đuranović je u noći između 13. i 14. jula 2016, provalio u kuću Podgoričanke N.P. i napastvovao je.

Iako osuđena na samo sedam mjeseci, Đuranović je od 21. aprila izbjegavao odlazak na sedmomjesečnu zatvorsku kaznu. Dan prije nego je trebalo da završi iza spuških rešetaka, podgoričkom Osnovnom sudu podnio je molbu za odlaganje odlaska na robiju, koja je odbijena. To je tada potvrdila i portparolka Osnovnog suda Podgorica Anja Krkeljić.

Nezadovoljna presudom kojom je Osnovni sud kaznio Đuranovića zbog nedozvoljenih polnih radnji, njegova žrtva – Podgoričanka N.P. je odlučila da život nastavi u drugoj državi, jer se, kako je tvrdila tada, ovdje više nije osjećala sigurno. Nju je oko 3 sata ujutro u kući, dok je spavala u sobi sa maloljetnom kćerkom, Đuranović napao , nakon što je provalio u kuću. Tamo se, prema navodima optužnice, samozadovoljavao dok je žrtvu dodirivao po intimnim djelovima tijela.

“Živim u drugoj zemlji. Kad se ne osjećate bezbjedno, kad osjećate da vaše dijete nije sigurno, shvatite da ono ne treba da raste u takvom okruženju”, ispričala je tada N.P. za Vijesti, navodeći da su joj nakon što je prijavila Đuranovića, iz policija poslali ekipu za krađe i provale, a ne nekog ko je nadležan za seksualne delikte.

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović je u obrazloženju presude na sedam mjeseci zatvora tada navela da je “izrečena kazna adekvatna stepenu krivice okrivljenog, da će se njome ostvariti svrha kažnjavanja, i da će dovoljno uticati na okrivljenog da ubuduće ne vrši ovakva ili slična krivična djela.

Članom 205 KZ CG – obljuba nad nemoćnim licem, propisano je da će se kaznom od dvije do 10 godina zatvora kazniti onaj ko nad drugim izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin iskoristivši duševno oboljenje, zaostali duševni razvoj, drugu duševnu poremećenost, nemoć ili kakvo drugo stanje tog lica usljed kojeg ono nije sposobno za otpor. Stavom 1. člana 208 KZ CG – nedozvoljene polne radnje, propisano je da će se novčanom ili kaznom zatvora do dvije godine kazniti onaj ko pod uslovima iz člana 205 stav 1 izvrši neku drugu polnu radnju.

Nebojša Đuranović je i prije krivičnih djela iz 2016. i 2017. godine više puta osuđivan za neka druga krivična djela u vezi bezbjednosti u saobraćaju, droge i krađa.

Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević saopštila je 2017. godine da su iz te NVO više puta vršili pritisak na institucije kako bi Đuranović bio pritvoren i kako bi bio krivično, a ne prekršajno gonjen.

“On je proslijeđen osnovnom, umjesto višem tužiocu, kako vjerujem da je trebalo, s obzirom na to da je u pitanju djelo protiv polne slobode, kazala je tada Raičević Vijestima.
N.P. je, i kada je prijavila Podgoričanina koji je napao, policiji ispričala da je o njemu već čula kao o osobi koja je sklona da seksualno napada žene. Iz Centra za ženska prava su tada pitali policiju i tužilaštvo kakve su sve radnje preduzeli, da li su razgovarali sa drugim ženama koje su imale slično iskustvo sa istim čovjekom, ali odgovore nijesu dobili.
“Čovjek je serijski seksualni napasnik i bilo je materijala da bude zatvoren na duži period. Na kraju je osuđen na sedam mjeseci… Nakon presude mi na kraj pameti nije bilo da taj čovjek slobodan šeta ulicama”, kazala je tada Raičević.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply