Akcioni dan za srednjoškolce 1. oktobra u 13 gradova

Unija srednjoškolaca Crne Gore će 1. oktobra realizovati projekat pod nazivom Akcioni dan. Biće to, kako najavljuju iz ove organizacija, prilika za srednjoškolce da tokom jednog dana rade na mjestu usklađenom sa njihovim obrazovnim profilom i steknu iskustvo, kao i bolju percepciju onoga čime bi željeli da se bave u budućnosti.

Crnogorski poslodavci su ove godine ponudili srednjoškolcima 460 radnih mjesta u čak 13 gradova i to u Baru, Bijelom Polju, Beranama, Budvi, Cetinju, Danilovgradu, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Pljevljima, Rožajama, Podgorici i Tivtu.

Projekat Akcioni dan se već od 1968. godine sprovodi u zemljama Zapadne i Sjeverne Evrope i tog dana učenici nijesu u obavezi da pohađaju nastavu, već imaju posao u okviru svog obrazovnog profila.

„U Crnoj Gori se sprovodi od 2017. godine, kada je kao pilot projekat UNSCG realizovan u Podgorici i okupio je 230 srednjoškolaca. Godinu kasnije je realizovan u Podgorici, Baru i Bijelom Polju, a 2019. godine u deset crnogorskih

gradova. Kroz te dvije godine okupio je više od 1.000 srednjoškolaca“, saopštili iz Unije srednjoškolaca, uz podsjećanje da prošle godine projekat nije realizovan zbog pandemije koronavirusa.

Za svoj posao učenici će zaraditi dnevnicu u iznosu od 10 eura, a sva prikupljena sredstva idu u poseban Fond za finansiranje projekata učeničkih parlamenata. Iz Unije srednjoškolaca su pojasnili da se iz tog Fonda kasnije finasiraju projekti na razne aktuelne teme i na taj način volonteri u projektu mogu doprinijeti razvoju njihove škole, kao i lokalne zajednice.

Akcioni dan je podržala SHL fondacije (Schuler Helfen Leben) iz Berlina. Svi zainteresovani srednjoškolci se mogu prijaviti popunjavanjem prijave na linku https://www.akcionidan.hostit.online/pretraga.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply