Nagrađeni najuspješniji učesnici konkursa Svako ima svoju priču

Najuspješnijim učesnicima literarnog konkursa Svako ima svoju priču, koji je organizovala Književna omladina Tivta, prošlog vikenda su dodijeljene nagrade, a zajedno sa organizatorima djeca su zasadila stablo himalajskog bora u Velikog gradskom parku.

Riječ je o završnoj fazi projekta Ne stavljaj pod tepih, koji je za cilj imao prevenciju vršnjačkog nasilja u školama.

Govoreći o simbolici akcije, predsjednica NVO Književna omladina Sandra Slovnikar je kazala da će i to drvo rasti kao i djeca i imati svoju životnu priču baš kao i oni.

Ističe da su djeca koja su učestvovala na konkursu o vršnjačkom nasilju, pokazala izuzetnu hrabrost, otvoreno su pisali o svojim problemima, a potom i čitala svoje radove pred drugarima.

„Pričati o najbolnijim stvarima iz života, iako možda povlače za sobom nove probleme, pokazuje da od ove djece treba učiti“, navode organizatori.

Da ne treba odustati od svojih snova i da, ako dovoljno jako vjerujemo u njih, će se ostvariti, djeci je potvrdio i Dejan Milošević iz Avanturističkog kluba K4, koji se bosonog popeo na Kilimandžaro i koji je djeci uručio nagrade.

Prvo mjesto pripalo je Jovani Potkonjak (9. razred) iz  OŠ „Ilija Kišić“ – Zelenika, drugo mjesto Hani Kuljić (8. razred) iz OŠ „Ilija Kišić“ – Zelenika, a treće mjesto Draganu Kadriću (6. razred) iz OŠ „Vladimir Nadzor“ – Podgorica.

Žiri je za literarnu kreativnost i doprinos ovoj važnoj temi pohvalio radove Božane Vidović  (9. razred) i Andreja Kumburovića (6. razred), oboje iz OŠ “Veljko Drobnjaković“ – Risan, Tijane Bubanje (7 . razred) iz OŠ „Nikola Đurković“ –  Radanovići i Sofije Vujičić (9. razred) OŠ «Ilija Kišić» – Zelenika.

Specijalni žiri konkursa kojim je predsjedavala psiholog i psihoterapeut Radmila Stupar Đurišić predložila je i organizatori su nagradili specijalnom pohvalom sve učesnike konkursa za empatiju, entuzijazam, hrabrost, odvažnost i plemenitost.                                                                                                                

Projekat su podržale i estradne ličnosti Nina Petković, Sergej Ćetković, Andrijana Božović i Božo Bulatović. Pored njih diplome za doprinos ovom projektu dobili su i novinarka Marija Razić, mentorka u OŠ „Ilija Kišić“ Tamara Komar, porodica Vlahović iz Tivta koja već 30 godina radi sa mladima, psihološkinja Radmila Stupar – Đurišić, Dejan Milošević i Tamara Vučinović, novinarka Radio Tivta.                                                                            

U zabavnom dijelu programa učestvovale su mažoretke MK „Modest“, a Sara Marskovski, Anja i Ivan Vojnić otpjevali su himnu dječjih prava zajedno sa svim učesnicima konkursa.

„Dugogodišnje svakodnevno nasilje u školskim dvorištima i školama koje se toleriše podstaklo me je na projekat Ne stavljaj pod tepih, a brojne aktivnosti na projektu su došle baš od strane naših članova organizacije koji su i sami bili žrtve vršnjačkog nasilja. I ja sam roditelj čije dijete je doživjelo vršnjačko nasilje, ali ovaj projekat nije pokrenut zbog moje djevojčice koja je sa svojih šest godina javno pričala o kršenju dječijih prava i vršnjačkom nasilju, već je pokrenut u ime sve djece koja i dalje trpe nasilje, a nemaju podršku i pomoć“, istakla je Slovnikar.

Cilj jednogodišnjeg projekta je, kako dodaje, bio da se djeca podstaknu da ne ćute, trpe, da nijesu krivi za ono što im se dešava, da prijave nasilje.                                                                                                        

„Realizacijom jednogodišnjeg projekta mi smo napravili mali korak do velikog cilja za škole bez nasilja. Kada bi svako od nas počeo da pravi male korake u svojim kućama, vaspitno-obrazovnim ustanovama, institucijama brže bismo stigli do velikog cilja da djeca ne budu žrtve nasilja, smatra Slovnikar.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply