Odlukom Prosvjetne inspekcije djeca vraćena u staro odjeljenje

Dvoje učenika podgoričke OŠ “Dragiša Ivanović” vraćeno je danas, odlukom Prosvjetne inspekcije, u odjeljenje V 1. Time je okončana skoro dvonedjeljna borba dvije porodice, nakon što je uprava škole odlučila da formira novo odjeljenje i u njega premjesti po nekoliko đaka.

Iako su u junu bili obaviješteni da će biti napravljeno sedmo odjeljenje petog razreda, u koje će osim đaka iz područnog odjeljenja, biti izmješteno i nekoliko djece iz ostalih, roditelji su saznali ko je na spisku tek dva dana pred početak školske godine. Uprkos uvjeravanjima iz uprave škole da su tom prilikom poštovani svi psihološko-pedagoški kriterijumi, roditelji su smatrali da to nije tako, jer niko iz stručne službe nije razgovarao ni sa njima, niti sa njihovom djecom.

“Upravo smo obaviješteni iz uprave škole da će naše dijete, kao i još jedan dječak, čiji su se roditelji takođe zalagali za to, ostati u starom odjeljenju. Saopšteno nam je da je u školi danas bila Prosvjetna inspekcija, pa je izgleda to i urađeno po njihovom nalogu. U svakom slučaju, tražili smo i očekujemo da dobijemo obrazloženje te odluke”, potvrdila je Sanja Bojović, majka djevojčice koja se za pomoć obratila Prosvjetnoj inspekciji.

Osim obraćanja upravi, Ministarstvu prosvjete i Prosvjetnoj inspekciji, porodice Bojović i Ikonić su se za mišljenje i savjet obratile i instituciji Ombudsmana, odakle im je saopšteno da odluka o premještaju nije smjela biti donijeta bez saglasnosti roditelja.

Dječak i djevojčica su ove sedmice nastavu pohađali u starom odjeljenju, ali je roditeljima iz uprave rečeno da će svi izostanci sa časova u novoformiranom V 7 uskoro biti evidentirani kao neopravdani.     

Radoje Novović iz Zavoda za školstvo ranije je izjavio da ne postoje zakonska ograničenja koja bi mogla dovesti u pitanje ovakve odluke škole, ali se očekuje da je čitav proces morao biti dovoljno transparentan i uz uvažavanje stručnih kriterijuma. Istakao je da je sasvim opravdano što roditelji očekuju objašnjenje, a poželjno je da su konsultovani i ranije.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply