Ponovo aktivna linija za prijavu vršnjačkog nasilja

Linija za prijavu vršnjačkog nasilja ponovo je aktivna od početka ove školske godine. Pozivom na broj 080 777 777 moguće je prijaviti slučajeve ili sumnje da se takav vid nasilja dešava.

U uputstvu prema kojem škole treba da postupaju, i koje je obavezujuće, navodi se da prijavljene slučajeve analiziraju prvo školski timovi. Prvi zadatak je da se utvrdi o kojoj vrsti nasilja je riječ.

„Otkrivanje, saznanje o nasilju prvi je korak u zaštiti djece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Na osnovu registrovanih dešavanja u školi i zabilješki razgovora stručne službe sa pojedinom djecom zaključuje se o kojoj vrsti nasilja je riječ: vršnjačko, fizičko, psihološko ili seksualno nasilje, zanemarivanje, finansijska i materijalna eksploatacija. Ukoliko se zaključi da je riječ o vršnjačkom nasilju (vrijeđanje, pesničenje, tuče, iznuđivanje novca i sl.), definišu se mjere koje treba preduzeti na nivou škole“, navodi se u uputstvu.

Škole su u obavezi i da potom osmišljavaju i sprovode ciljane i tematske radionice (jačanje odjeljenske kohezije, prihvatanje različitosti, nenasilna komunikacija).

„Organizuje se rad sa manjim grupama (vršnjačka podrška, ciljani rad na prevazilaženju konkretnih problema koji postoje u određenim manjim grupama). Definišu se oblasti, metode i tehnike podrške potrebne djetetu i primjenjuje individualni rad. Koncipiraju se i primjenjuju oblici rada sa roditeljima (tematski roditeljski sastanci i sastanci savjeta roditelja, radionice, individualna podrška). Formulišu se i preduzimaju mjere prema drugim institucijama“, dio je uputstva namijenjenog školama.

Kako se navodi, stručna služba obrazovne ustanove obavlja razgovor sa djetetom (uz prisustvo roditelja/staratelja) i sačinjava izvještaj o tome.

U slučaju teških slučajeva koji se dešavaju u školi, uprava odmah poziva hitnu službu i/ili doktora, ili slučaj prijavljuje policiji (predstavnik škole – poželjno je da član stručne službe bude prisutan uz dijete i roditelja/staratelja).

Ovdje možete pročitati šta sve sadrži upustvo Podjela odgovornosti i postupanju u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja i vandalizma.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply