Ilinčić: Iznošenjem neistina zloupotrijebili dobru volju da ih saslušam

V.d. direktorica Direktorata za predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Slavica Ilinčić demantovala je dio navoda Pokreta slobode sa jučerašnjeg sastanka, uz ocjenu da je njihova predstavnica Anđela Ljumović Anđić zloupotrijebila njenu dobru volju i spremnost da je sasluša.

Ilinčić tvrdi da, između ostalog, nije istina da je kazala da „nije isključeno da će prisustvovati protestu“ koji Pokret slobode organizuje protiv važećih mjera Ministarstva zdravlja.  

„Istina je da je gospođa Anđela Ljumović Anđić tražila da je primi na razgovor v.d. direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje. Budući da je stav Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da vrata institucije budu otvorena i za nastavnike i za roditelje, udovoljeno je njenom zahtjevu. Razgovarala je sa mnom, a razgovoru je prisustvovala i moja saradnica Biljana Joksimović, koja može posvjedočiti ko govori istinu – ja u ovom demantiju, ili gospođa Anđić u svom saopštenju“, navodi Ilinčić.

Ljumović Anđić je, dodaje ona, najavila proteste roditelja ispred Ministarstva zdravlja i spremnost nekih roditelja da spavaju na tom mjestu tako protestujući i protiv obaveznog nošenja maski tokom nastave. Predstavnica Pokreta sloboda je navela, prema riječima Ilinčić, niz primjera neprimjerenog ponašanja nastavnika prema djeci, navodeći imena nastavnika i roditelja te djece.

„Pitala me da li će se uskoro preći na onlajn model nastave, i dobila odgovor da MPNKS zasad o tome ne razmišlja, ali da to, kao i sve vezano za epidemiološke mjere, zavisi od procjene IJZ i Ministarstva zdravlja. Zamolila sam je da svoja saznanja o kojima mi je govorila uobliči u pisanoj formi i proslijedi mejlom, što je i učinila nekoliko sati kasnije. Nije sa mnom razgovarala o švedskom modelu, tek ga je usput pomenula kao prihvatljiv. Na njenju tvrdnju da su djeci ugrožena Ustavom garantovana prava, pa čak i sloboda, odgovorila sam da je sloboda jednog čovjeka limitirana slobodom drugog, navodi se u reagovanju Slavice Ilinčić.

Dodaje se da je, kada su u pitanju podaci o zaraženim učenicima i nastavnicima, obavijestila Ljumović Anđić da ih MPNKS ažurira petkom i šalje Institutu za javno zdravlje i da je normalno što se podaci od petka razlikuju od podataka prikupljenih u utorak.

„To je, ukratko, rezime našeg razgovora. Zaista me ne zanima zašto je gospođa zloupotrijebila moju dobru volju i spremnost da je saslušam. To govori o njoj, ne o meni. Organizaciji koju predstavlja dozvolili smo prisustvo u svojstvu gosta sastancima Radne grupe za praćenje nastave tokom epidemije, kao znak dobre volje, tako da nijesam očekivala ničim zasluženo iznošenje neistina. Koliko je vjerodostojno prenijela gospođa razgovor, govori i podatak da navodi da je razgovoru prisustvovala i bila „zgrožena“ i gospođa Kadović, koja je trenutno u inostranstvu službeno. Pa se, valjda, od tamo zgrožavala“, zaključila je Ilinčić.

Iz Ministarstva prosvjete su još jednom naglasili da o svemu što je vezano za epidemiološku situaciju, online nastavu, nošenje maski, isključivo odlučuje Ministarstvo zdravlja i IJZ.

„Mi kao resorno Ministarstvo poštujemo njihove odluke i postupamo po njihovim preporukama“, saopštili su iz kabineta Ministarstva prosvjete, ističući da „čvrsto stoje iza riječi Slavice Ilinčić“.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply