Čuvanje unučadi bakama i djedovima produžava život

Bake i djedovi koji čuvaju svoju unučad žive u prosjeku pet godina duže. To je pokazalo naučno istraživanje objavljeno u časopisu Evolution and Human Behaviour, sprovedeno u okviru Berlinske studije o starenju.

Podaci tog istraživanja pokazuju da su bake i djedovi koji su čuvali djecu ili na neki način brinuli o njima, imali manji rizik od smrti tokom dvadesetogodišnjeg razdoblja u odnosu na vršnjake koji to nijesu radili.

Opsežna Berlinska studija o starenju pratila je zdravstvene kartone više od 500 ljudi u dobi od 70 godina i starijih.

„Kada starite, želite da ostanete fizički aktivni. Želite da budete društveno angažovani i kognitivno stimulisani. To je moguće uz djecu i sve te stvari omogućavaju kvalitetno starenje“, smatra dr Ronan Factora iz klinike Cleveland.

Ovo nije prvi put da se pokazalo da postoji veza između čuvanja djece i dugovječnosti. Istraživači koji stoje iza studije objavljene još 2016. godine u časopisu Evolution and Human Behavior došli su do sličnog zaključka, nakon analize ranijih podataka iz Berlinske studije starenja.

„Zdravstvene prednosti čuvanja djece ne odnose se samo na bake i djedove. Odrasle osobe koje su pružale brigu djeci živjele su u prosjeku tri godine duže“, stoji u studiji The Evolution and Human Behavior.

Izvor: Index.hr

Bebo2

SOS linija baner

Leave a Reply