Knežević: Umjesto da preuzmu odgovornost, sve svaljuju na prosvjetne radnike

Umjesto da stane iza svojih kolega – prosvjetnih radnika i da preuzme, pored građanske odgovornosti koju svi imamo, institucionalnu odgovornost, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta šalje višeznačni dopis školama koji svako može da tumači kako hoće i kojim se u konačnici opet sve svaljuje na naše kolege, poručio je danas Nikolaj Knežević, potpredsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore, reagujući na odluku Ministarstva da se, nakon sastanka sa predstavnicima roditeljima koji ne žele da njihova djeca nose maske, obrati dopisom svim školama, upozoravajući prosvjetare da je njihova obaveza da edukuju, a ne da kažnjavaju đake.

On je najavio da će, zbog ovakvog stava Ministarstva, uskoro na sjednici Izvršnog odbora SPCG preispitati dalje učešće u Radnoj grupi koja se bavi organizacijom i praćenjem nastave.

„Svjedoci smo velikog pritiska roditelja, i jedne velike, potpuno neopravdane, da se grubo izrazim, hajke na moje kolege prosvjetne radnike koji svakodnevno doživljavaju neprijatnosti, čak i fizičke prijetnje zbog toga što se odgovorno odnose prema svom poslu i radnim obavezama. Radi se o obavezi nošenja maski u školama, odnosno Naredbi Ministarstva zdravlja koju smo kao dio sistema u obavezi da poštujemo, bez obzira na naša lična ubjeđenja“, naveo je Knežević u objavi na FB.

Uz napomenu da svoje učenike na kraju krajeva uče važnosti poštovanja pravila, on je istakao da, ne ulazeći u opravdanost i ispravnost ovakve Naredbe, svoj lični stav po ovom pitanju iznio je na sjednici Radne grupe koja se bavila organizacijom početka nastave u uslovima COVID pandemije.

„Prije svega, nije na nama prosvjetnim radnicima da se bavimo medicinskim pitanjima, već da sprovodimo odluke prosvjetnih i zdravstvenih vlasti. Što se tiče nošenja maski, smatram da je potrebno organizovati široku javnu raspravu o svim pitanjima kojima se javnost bavi, uz učešće svih zainteresovanih strana, stručne i laičke javnosti, civilnog sektora i odgovornih ljudi iz ova dva ministarstva“, naveo je Knežević.

Ističe da su prosvjetni radnici, kao dio sistema, u obavezi da se drže zakona, preporuka i naredbi zvaničnih državnih organa.

„Ozbiljan je prekršaj da se javno na pojedinim FB stranicama objavljuju imena naših kolega koji se pridržavaju svih uputstava koje su dobili od Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i MPNKS. Potom se tim istim kolegama prijeti krivičnim prijavama. To neće moći. Kao Sindikat staćemo u zaštitu integriteta i dostojanstva svakog prosvjetnog radnika i pružiti pravnu pomoć u slučaju tužbi“, naglasio je Knežević.

On je pozvao roditelje, NVO i sve druge organizacije „koje bespotrebno i sasvim neopravdano vrše pritisak na prosvjetne radnike da prije svega svoju bitku vode na drugom mjestu, sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i MPNKS, da nam pomognu da svoj posao radimo odgovorno i u skladu sa svim propisima“.

„Rušeći autoritet nastavnicima svoje djece u konačnici najviše se šteti upravo onima zbog kojih škola postoji. Na svaku krivičnu prijavu odgovorićemo kontraprijavom“, zaključio je Knežević.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply