Za samo četiri dana prijavljeno 8.829 djece za dodatak

Za samo četiri dana prijavljeno je čak 8.829 djece za dodatak, a već je pripremljeno 8.807 rješenja, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović.

On je naglasio da je postupak prijavljivanja pri kraju u manjim opštinama.

„Prijava je izuzetno jednostavna, građani se u centrima za socijalni rad zadržavaju svega nekoliko minuta, jer je postupak automatizovan kroz e-socijalni karton. Hvala kolegama iz centara na efikasnom radu, a UNDP Montenegro na podršci”, istakao je Odović.

Podnošenje zahtjeva za dodatak za djecu do šest godina počelo je 1. septembra.

Primjena prava na dječji dodatak počinje od 1. oktobra, a prvi će biti isplaćen sredinom novembra ove godine.

Roditelji mogu izabrati mogućnost da li žele da dječiji dodatak dobijaju preko Pošte ili preko žiro-računa u bankama.

Pravo na dječji dodatak ima skoro 45.000 djece do 6 godina, koji će dobijati 30 eura mjesečno, dok će djeca u stanju materijalnih i drugih potreba primati od 44 do 60 eura do navršene 18. godine. Godišnje će za ovu isplatu biti potrebno skoro 18 miliona eura. Pravo se ostvaruje u centru za socijalni rad u opštini prebivališta porodice.

U slučaju da roditelji djeteta ne žive zajedno (razvedeni su ili razdvojeni), podnosilac zahtjeva je roditelj kome je dijete povjereno na staranje, odnosno roditelj sa kojim dijete živi, za šta je potrebno Centru za socijalni rad dostaviti dokaz.

Građani se, u cilju smanjenja gužvi i obezbjeđivanja poštovanja epidemioloških mjera u centrima za socijalni rad, mogu informisati o rasporedu prijavljivanja za dječji dodatak na web sajtu Ministarstva finansija i socijalnog staranja na sljedećem linku : https://www.gov.me/clanak/raspored-podnosenja-zahtjeva-za-djecji-dodatak ili pozivom na besplatnu telefonsku liniju centara za socijalni rad 19977.

Prema utvrđenom rasporedu, potrebno je da roditelj ili staratelj dođe u Centar za socijalni rad, priloži na uvid ličnu kartu i jedinstvene matične brojeve (JMB) članova porodice.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply