Ko odloži polazak u vrtić za oktobar, ne plaća za ovaj mjesec

Roditelji čija su djeca upisana u podgoričku Javnu predškolsku ustanovu „Ljubica Popović“, a neće dolaziti u toku septembra, nijesu u obavezi da plaćaju troškove boravka za taj mjesec ili pravdaju izostanak , kako bi „sačuvali mjesto“, saopštila je direktorka te ustanove Vesna Nikolić.

Kako je pojasnila, da bi ostvarili to pravo potrebno je da roditelji kontaktiraju vaspitača grupe koju njihovo dijete pohađa, lično ili putem viber grupe i obavijeste ga o tome.

Nikolić je takođe potvrdila da je roditeljima koji su iz nekog razloga propustili upis u junu, odlukom Ministarstva koje je to naložilo svim ustanovama, omogućeno i da naknadno uključe svoju djecu u JPU „Ljubica Popović“, ali uz određene uslove.

„Naknadan upis djeteta u toku cijele godine je moguć samo u onim vaspitnim jedinicama u kojima postoji mjesto ili se ono ukaže ispisom nekog djeteta, eventualno, praćenjem i upoređivanjem dolazeće u odnosu na broj upisane djece“, kazala je Nikolić.

Način trijaže u vrtićima, koji se zbog epidemijske situacije primjenjivao i prošle godine, kako ocjenjuju roditelji, dodatno je stresan posebno za djecu koja prvi put polaze u vrtiće. Sve njih na vratima objekta dočekuje trijažna sestra, pa su roditelji često bili uskraćeni kako za direktan kontakt sa vaspitačima, tako i za informacije o tome kako su njihova djeca provela dan. Kako bi bar donekle olakšali djeci period adaptacije u uslovima pandemije,sve vaspitačice i medicinske setre JPU „Ljubica Popović“ dobile su preporuku da prvih dana prilikom prijema ili otpusta djece, a u skladu sa organizacijom vaspitne jedinice, iznađu mogućnost za upoznavanje sa roditeljima.

„Najveći broj njih je do sad tako i postupio, gdje nijesu, postoje opravdani tehnićki razlozi za to. Kada je u pitanju redovna razmjena informacija o djetetu, ostvaruje se preko trijazne sestre“, navodi Nikolić.

Dodaje da roditelji mogu dogovoriti i razgovor sa vaspitačima.

„Sve što vaspitačice i medicinske sestre procijene kao važno, kontaktiraće roditelje i to im saopštiti. To je dugogodišnja praksa u našoj ustanovi. Ukoliko se stvore uslovi, moguće je organizovati i roditeljski sastanci na otvorenom ili po grupama u toku septembra mjeseca“, poručuje NIkolić.

Odgavarajući na pitanje da li će, zbog većeg broja djece koja pohađaju vrtić u odnosu na prošlu godinu, biti moguće poštovati preporuke Instituta javne zdravlje da u grupi ne bude vi[e od dvadesetoro, Nikolić kaže da to nije moguće. Isti dogovor nedavno smo dobili i iz druge podgoričke predškoslke ustanove „Đina Vrbica“.

„Broj djece u vaspitnim jedinicama koje posluju u okviru JPU „Ljubice Popović“ za sad je nešto veći u odnosu na prošlu školsku godinu. Sva djeca imaju pravo na vrtić, tako da je nemoguće ograničiti broj djece u grupi na 20. Trenutno nemamo prostorne kapacitete da se podijele grupe, što ne bi bilo prihvatljivo sa pedagoškog aspekta. Koji bi to kriterijum mogao da bude na osnovu kojeg se dijete odvaja iz svoje radne sobe i svoje vaspitačice“, pita se Nikolić.

Prema njenim riječima, od Ministarstva prosvjete, nauke, klulture i sporta, dobili su preporuke, koje su važile i u toku prošle školske godine i pokazale veoma dobre rezultate.

„Transmisija virusa COVID-19 najmanja je bila upravo u vrtićima, što je bilo iznenađujuće s obzirom na to da djeca nijesu nosila maske, ali zahvaljujući strogom poštovanju preporuka – rezultat je i bio takav“, rekla je Nikolić, dodajući da svakodnevno razmjenjuju informacije sa MPNKS i IJZCG i reaguje se u skladu sa datom situacijom“, rekla je Nikolić.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply