Opština Bar obezbijedila tablet uređaje, najavljeno renoviranje osnovnih škola

Opština Bar će za početak školske godine izdvojiti skoro 15.000 eura budžetskih sredstava koje će namjenski donirati osnovnim školama za poboljšanje uslova boravka đaka i procesa nastave, renoviranje učionica, obnavljanje fasada, sistem grijanja i druge potrebe. Osim toga iz barske Opštine će opredijeliti i dio novca za nabavku tablet uređaja đacima prvacima koji su u najvećoj potrebi, korisnicima materijalnog osiguranja, đacima iz RE populacije i hraniteljskih porodica.

„Razumijevajući sve izazove i teškoće sa kojima se ovi đaci i njihove porodice suočavaju i uprkos tome ulažu velike napore da se obrazuju, lokalna uprava želi da pomogne njih i njihove porodice i olakša im proces obrazovanja kroz opremanje modernim tehnologijama. Tablet uređaji mogu biti posebno korisni za online nastavu s obzirom na neizvjesnu epidemiološku situaciju, ali i za bolju komunikaciju i veću i lakšu dostupnost informacija za obrazovni proces“, saopšteno je iz Opštine Bar.

Novac za te namjene dobiće osnovne škole „Đerđ Kastrioti Skenderbeg“ u Ostrosu, Bratstvo jedinstvo u Đuravcima i Mrkojevići u Pečuricama, dok je za OŠ „Kekec“ u Sutomoru obezbijeđeno 6.000 eura za nabavku uređaja za grijanje čime će se riješiti višegodišnja problematika u ovoj školi.

Iz Opštine su kazali i da lokalna uprava izdvaja posebna sredstva za Društvo roditelja djece sa posebnim potrebama, odnosno za adaptaciju školske prostorije za redovan proces obrazovanja ove djece u OŠ Jugoslavija. U renoviranje te učionoce biće uloženo 3.000 eura budžetskih sredstava.

„Iako su ovakve sanacije osnovnih škola u nadležnosti i obavezi resornog Ministarstva Vlade Crne Gore, kojem objekti i pripadaju, a ne Opštine Bar, prepoznali smo suštinsku važnost rješavanja ovog problema i odvojili značajna sredstva za obezbjeđivanje uslova za normalan proces obrazovanja đacima u našem gradu”, navode iz Opštine.

Podsjetili su da Opština Bar u kontinuitetu investira u školske objekte i infastrukturu, preuzimajući nadležnosti i ono što je obaveza Ministarstva prosvjete.

„Tokom 2019. i 2020. godine uložili smo sredstva u renoviranje školskih objekata osnovne škole u Virpazaru, škole „Meksiko“ i objekta područnog odjeljenja škole u Kunjama. Obnovili smo, zajedno sa Ministarstvom, i školsku sportsku salu u zgradi gimnazije „Niko Rolović“ u što je uloženo oko 40.000 eura dok je za izgradnju školske sale u Mrkojevićima izdvojeno budžetom Opštine, kroz saradnju sa dijasporom, 150.000 eura.  Lokalna uprava u Baru brine o svim kategorijama stanovništva na svojoj teritoriji, a naročito o najmlađima i o njihovom obrazovanju“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Portal Bar

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply