Barski pedijatri ne stižu da izdaju potvrde, u vrtićima tvrde da je sve po ugovoru

Foto: Portal Bar

Zbog neposjedovanja potvrde pedijatra o sposobnosti djeteta za boravak u vrtiću prvog dana nove školske godine u jednoj od vaspitnih jedinica JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ u Baru djeci nije bio dozvoljen ulaz. Izabrani pedijatri u ZU Dom zdravlja Bar nijesu bili u mogućnosti da odgovore svim zahtjevima roditelja, jer ih je bilo previše, pa će onima koji potvrdu nijesu preuzeli u prethodna dva dana biti izdata u toku tekuće sedmice. Iz Doma zdravlja su Portalu Bar saopštili da je dopis o iznalaženju zajedničkog rješenja upućen svim vrtićima na teritoriji barske opštine. Sa druge strane, iz barske JPU navode da je potvrda dio obaveza regulisanih ugovorom i da ne uspijevaju da stupe u kontakt sa Domom zdravlja, nakon što su ih zamolili da zajednički riješe problem.

Jedan od roditelja tvrdi da im je u Domu zdravlja rečeno da potvrdu mogu preuzeti danas poslije podne, kao i da im je na šalteru ove ustanove juče saopšteno da će djeci, i pored neposjedovanja potvrde, prvog dana nove školske godine biti dozvoljen ulaz.

U dopisu Doma zdravlja, u koji je Portal Bar imao uvid, vaspitnim ustanovama je upućena molba da se iznađe zajedničko rješenje, s obzirom da pedijatri u kratkom vremenskom roku od dva dana fizički ne mogu da obave traženi broj pregleda i izdaju potrebne potvrde. Sva uvjerenja biće, ističu iz Doma zdravlja, izdata do kraja tekuće sedmice.

Pedijatri u barskom Domu zdravlja, inače, rade hitne i sistematske preglede, a angažovani su i za COVID suspektne preglede.

“Prijem djece u JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ Bar tačno je utvrđen posebnim procedurama i dio je ugovora o međusobnim pravima i obavezama koje ustanova potpisuje sa roditeljima, a koji u članu 14 precizira sljedeće: „Na dan polaska djeteta u ustanovu korisnik usluga je dužan dostaviti ustanovi potvrdu nadležnog pedijatra o obavljenom zdravstvenom pregledu – potvrda o spremnosti djeteta za boravak u vrtiću“, kazala je za Portal Bar v.d direktorica JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ Olivera Mujičić.

Kako je navela, svi roditelji koji su došli na potpisivanje ugovora obaviješteni su o toj obavezi. Isto tako, svi roditelji su u komunikaciji prilikom upisa obavještavani da izvade ljekarske potvrde tokom avgusta zbog mogućih gužvi.

Ona naglašava da „im nije poznato kakvi su problemi koji su nastali u Domu zdravlja“, te da je na adresu barskog vrtića juče, 31. avgusta u 14 časova stigla zamolnica Doma zdravlja Bar sljedećeg sadržaja:

„Poštovani,  Kako su roditelji djece koja će pohađati vaš vrtić poslednja dva dana obavješteni da im je potrebna potvrda pedijatra za pohađanje vrtića, molimo da iznađemo zajedničko rješenje, s obzirom da pedijatri DZ Bar ne mogu fizički u tako kratkom vremenu da obave toliko pregleda djece, da će potrebne potvrde uraditi u roku do kraja tekuće nedelje. Molimo da uvažite naše razloge”.

Mujičić tvrdi da su iz JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ bezuspješno, nakon prispijeća zamolnice, pokušavali da dobiju Dom zdravlja.

„Pokušali smo da telefonom pozovemo nekog iz menadžmenta Doma zdravlja i objasnimo da moramo poštovati ugovor, koji je precizirao obavezu dostavljanja predmetne potvrde, ali nismo uspjeli da se čujemo, niti damo ikakva pojašnjenja. Isto tako, željeli smo objasniti i da su obavještenja o potvrdama data i ranije, ali je najvažnije istaći da je iz razloga zdravstvene sigurnosti sve djece i razloga vezanih za sprječavanje širenja virusa COVID 19, bilo neozbiljno primati u ustanovu u kojoj je preopterećenost grupa svima poznata, djecu bez odgovarajuće potvrde zdravstvene ustanove. Dakle, nismo bili u direktnom kontaktu i dogovoru sa Domom zdravlja, osim što smo dobili ovu zamolnicu“, napominje Mujičić.

Tretman i odnos prema svim roditeljima, zaključuje Mujičić, mora biti isti.

„Tako da je nemoguće da tražimo jednima potvrde, a drugima ne. Ugovor i pravila treba da poštujemo svi jednako“, zaključila je Mujičić.

Izvor: Portal Bar

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply