Roditelji se žale, uprava tvrdi da je bilo dovoljno vremena

Roditelji djece koja prvi put kreću u neki od vrtića podgoričke JPU „Đina Vrbica“ reagovali su ovih dana zbog ogromnih gužvi prilikom potpisivanja ugovora i nemogućnosti da na vrijeme završe tu obavezu. Iz te ustanove su im poručili da ukoliko neće od sjutra da vode djecu u vrtiće to mogu uraditi i narednih dana.  

Iz JPU „Đina Vrbica“ navode da je problem stvaranja gužvi ispred šaltera vaspitne jedinice Poletarac, gdje se potpisuju ugovori za djecu koja kreću prvi put u neki od vrtića,  odavno prepoznat, pa je novi menadžment produžio radno vrijeme od 8 do 14 časova.

„Imajući to u vidu, kao i smanjenje rizika od infekcije koronavirusom, potpisivanje ugovora za djecu koja prvi put kreću u vrtić i ispisanu djecu ove godine je počeo znatno ranije, 18. avgusta. U okviru vaspitnih jedinica organizovano je potpisivanje ugovora za djecu koja su išla u vrtić u protekloj školskoj godini. Važno je napomenuti da, za onu djecu koja ne kreću prvi dan u vrtić, nije neophodno skolopiti ugovor prije početka školske godine, već će to biti moguće uraditi i par dana prije nego dijete krene u vrtić. Dakle, za svu djecu koja su upisana u našu ustanovu, roditelji će moći da sklope ugovor par dana prije nego dijete krene u vrtić“, naglasili su iz JPU „Đina Vrbica“.

Roditelji koji su se ovih dana obratili portalu Roditelji.me tvrde da informaciju o potpisivanju ugovora nijesu dobili direktno od ustanove, već da je to objavljeno na FB stranici 17. avgusta, a oni su za to saznali mnogo kasnije.

Mnogi roditelji imali su ovih dana problem i da iz Doma zdravlja dobiju potvrdu izabranog pedijatra neophodnu da dijete krene u vrtić.  Razlog za to su gužve i nemogućnost da zakažu termin kod ljekara, a tim povodom iz „Đine Vrbice“ odlučili su da uvaže i potvrde koje su ranije izdate.  

„Usljed pogoršane epidemiološke situacije, potvrde od izabranog pedijatra da dijete može da boravi u grupi, a koje su izdate od 1. avgusta, biće validne za početak školske godine – mjesec septembar“, kazali su iz JPU „Đina Vrbica“.

Nadležni u toj predškolskoj ustanovi tvrde da su vaspitači formirali viber grupe sa roditeljima i već stupili sa njima u komunikaciju povodom početka školske godine, poštovanja propisanih mjera i preporuka. Iako su na snazi mjere koje su važile i prošle godine, ove godine će, kako navode, biti mnogo teže poštovati ih makar u dijelu brojnosti grupa.

„I u ovoj školskoj godini su na snazi mjere i preporuke od prošle godine. Obavezno je nošenje maski za zaposlene i roditelje, poštovanje određene distance, dezinfekcija ruku… S obzirom na značajan broj upisane djece (preko 5.500), te ograničeni broj prostornih kapaciteta, nemoguće je u svakoj vaspitnoj grupi ispoštovati preporučeni broj do 20-oro djece“, ističu u JPU „Đina Vrbica“.

Način trijaže biće isti kao i lani, pa će zbog pogoršanje trenutne epidemiološke situacije djecu na ulazu preuzimati trijažne medicinske sestre i dežurni vaspitači.

„Komunikacija sa roditeljima odvijaće se putem viber grupe, a u slučaju potrebe biće mogući i individualni razgovori vaspitača sa  roditeljima, uz strogo poštovanje propisanih mjera. Takođe, svjesni situacije u kojoj se nalazimo s jedne strane, i potreba roditelja s druge, omogućićemo roditeljske sastanke na otvorenom, uz strogo poštovanje mjera, ukoliko vremenske prilike to budu dozvoljavale“, objasnili su iz JPU „Đina Vrbica“.

Ni ove godine roditelji neće biti u obavezi da plaćaju „čuvanje“ mjesta u vrtiću, ali su dužni da obavijeste ustanovu o izostanku djeteta i razlozima, po pravilu dan prije izostanka, a najkasnije do 10 časova na dan kada je prekid počeo. Na taj način će biti oslobođeni plaćanja troškova boravka i ishrane djeteta za dane u kojima nije boravilo u ustanovi (član 6 i 7 Ugovora).

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply