Naredba Ministarstva zdravlja: Maske u školama obavezne

Foto: UNICEF CG/Duško Miljanić

Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo je naredbu na osnovu koje svi zaposleni i učenici, tokom boravka u javnim i privatnim ustanovama koje obavljaju obrazovni program i vaspitni rad, nose zaštitne maske na licu koje pokrivaju nos i usta.

Od ove naredbe, kako su naveli, izuzeti su oni koji, usljed zdravstvenog stanja i individualnih razvojnih specifičnosti ne mogu da nose masku ili mogu da je nose uz određena ograničenja.

“Temelj ove naredbe je očuvanje zdravlja đaka jer je pohađanje nastave u školama jedan od stubova pravilnog rasta i razvoja u svim segmentima. U isto vrijeme, nošenjem maske u školama, štiti se i zdravlje onih koji im prenose znanje, ali i okruženja kom se vraćaju nakon škole”, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

U ovom trenutku, obavezno nošenje maske je, kako su istakli, nužno za regularan početak školske godine.

“U slučaju pozitivnog nalaza, u izolaciju neće ići djeca koja su nosila maske”, navodi se u saopštenju.

Ranije je usaglašeno da časovi traju 30 minuta, da odjeljenja ostaju zajedno, da škole imaju veliki odmor, da djeca mogu da nose svoju užinu bez dijeljenja sa ostalima, ali i da im se, prilikom ulaska u škole, svima mjeri temperatura i dezinfikuju ruke.

U cilju očuvanja regularnog rada škola, Ministarstvo zdravlja obavezalo je Institut za javno zdravlje da i nasumično vrši testiranja đaka i zaposlenih u školama.

Pravila u vezi sa pohađanjem nastave će se, shodno promjeni epidemiološke slike, prilagođavati.

„Uz nadu da je došlo vrijeme da se poštovanje mjera u borbi protiv koronavirusa ne svodi na strah od kontrola, već na odlučnost da se virusu odupremo, Ministarstvo zdravlja poziva kompletnu javnost da bude dosljedna u primjeni osnovnih mjera. Još jednom pozivamo sve zaposlene u prosvjeti, koji su od trenutka nabake prvih vakcina, bili i ostali prioritet za imunizaciju da se vakcinišu i, na taj način, doprinesu očuvanju ličnog i javnog zdravlja, ali i kontinuitetu regularnih vaspitno-obrazovnih procesa“, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply