Online nastava samo u krajnjem slučaju

Svi đaci u školama u Srbiji i Hrvatskoj vratiće se u septembru u školske klupe, uz poštovanje mjera koje će biti manje stroge u odnosu na prošlogodišnje. Cilj nadležnih ministarstava je da online nastava bude svedena na minimum, samo u situacijama kada je to neizbježno.  

U Srbiji će, kako ej planirano, đaci krenuti u škole bez podjele u grupe, časovi će trajati po 45 minuta, a u slučaju pogoršanja epidemijske situacije nastava će biti organizovana u tri zone. O tom predlogu Ministarstva prosvjete izjasniće se ovih dana Krizni štab Srbije.  

Škole bi se, kako je planirano, dijelile na tri zone – zelenu, narandžastu i crvenu. Tako bi ustanove koje su u zelenoj zoni normalno držale nastavu, one koje “upadnu” u narandžastu zonu časove bi držale po kombinovanom modelu, dok bi škole u crvenoj zoni u potpunosti prešle na online nastavu.

Zone bi se određivale prema procentima zaražene djece, pa bi one koje imaju manje od pet odsto inficiranih đaka bile u zelenoj zoni, one koje imaju između pet i deset odsto zaraženih bile bi u narandžastoj, a ustanove u kojima broj zaraženih premaši 10 odsto ulaze u crvenu zonu.

„Ovaj plan djeluje prihvatljivo, vidjećemo kako će se pokazati u praksi, uglavnom dobro je što će škola početi normalno“ kazao ej za Novosti Aleksandar Markov, predsjednik Foruma beogradskih gimnazija.

Nova pravila za kombinovane modele

Jedna od novina od prvog septembra tiče se i kombinovane nastave, pa tako se više neće primenjivati model po kome se jedne nedelje ide u školu, a sljedeće časovi slušaju kod kuće, već će se đaci smenjivati u školi svaki drugi dan.

„To je dobra odluka i mi smo to odavno predlagali. U sedmici kada ne idu u školu, već uče od kuće, đaci se ponašaju kao da su na raspustu, gube kontinuitet i svaki dodir sa školom. Smjenjivanje dan za danom je bolje rešenje“, smatra Markov.

Takođe, u planu Ministarstva je navedeno da će direktori biti u obavezi da svakog utorka obavijeste školsku upravu o broju zaražene djece, da bi se znalo u kojoj zoni se nalazi konkretna obrazovna ustanova.

O načinu nastave odlučivaće škole, na osnovu toga u kojoj se zoni nalaze, što znači da je odlučivanje decentralizovano. Do sada je praksa bila da škola pošalje predlog Ministarstvu prosvete koje je donosilo konačnu odluku.

I roditelji su zadovoljni najavom da će škola početi redovno. Oni se slažu sa prosvjetnim radnicima da je online nastava dobra samo kao pomoćno sredstvo, ali da online učenje na duži rok ne daje dobar rezultat.

„Naročito je važno da redovno idu u školu djeca koja kreću u prvi i peti razred osnovne škole i oni koji polaze u srednju školu. Ne možemo prvačiće opismeniti preko kompjutera“, kažu direktori škola.

I sindikati su saglasni da školska godina treba da počne regularno 1. septembra, ali da će ta odluka zavisiti od predloga Kriznog štaba i pandemije virusa korona.

„Nakon održanog sastanka usaglašeno je da su u opciji tri modela nastave – svi učenici u školi, dio u klupama, dio online i potpuno online, rekao je Zvonimir Jović iz USPRS.

Konačnu odluku o predlogu Ministarstva prosvjete donijeće Krizni štab na sjednici koja će biti održana početkom ove sedmice.

Član Kriznog štaba Predrag Kon je najavio da će sva djeca krenuti u školu, ali da će biti obavezno nošenje maski.

Moguće je da će biti unijete i neke promjene u predlog Ministarstva, pa će svi detalji biti poznati tek nakon rasprave na sjednici ovog tijela. Nakon što bude donijeta konačna odluka, Ministarstvo će školama proslijediti uputstvo o organizaciji nastave.

U Hrvatskoj dopunska nastava i takmičenja

U Hrvatskoj će se, prema informacijama iz Ministarstva obrazovanja, učenici vratiti u škole uz popuštanje mjera u odnosu na prošlogodišnje. Plan je da se opet organizuju časovi dopunske nastave, kao i takmičenja, ali i da se smanji broj propisanih lokacija na kojima učenici nose maske.

Iz resornog Ministarstva još nijesu objavili konkretne mjere za škole, ali otkrivaju da se ide u smjeru popuštanja, ali će konačne mjere zavisiti od trenutne epidemijske situacije.

Što se maski tiče, kako navodi Jutarnji list, , obaveza nošenja za učenike neće biti potpuno ukinuta, ali će se ići prema tome da se koriste što manje. Sigurno je da će za svu djecu koja putuju javnim ili organizovanim prevozom maske ostati obavezne, ali je plan da se poveća dozvoljeni broj učenika u vozilima javnog prevoza. Najmlađi učenici, oni od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, sigurno neće nositi maske na nastavi, kao što nijesu ni prošle godine, ali vrlo je izvjesna mogućnost da će ove godine i dobar dio starijih učenika biti izuzet.

Odluke o maskama na nivou škola

Kako sada stvari stoje, kažu u Ministarstvu, nacionalne odluke o maskama neće biti, već će se one donositi na lokalnom nivou, zavisno od situacije. I u okviru takvih odluka moći će biti izuzetaka – sve škole koje mogu organizovati distancu biće izuzete od obaveze nošenja maski.

Analize napravljene u Hrvatskoj su pokazale da su tokom epidemije najviše bila zakinuta djeca kojima je potrebna pomoć prilikom savladavanju gradiva, kao i talentovana djeca, koja nijesu mogla da idu na takmičenja.

Ministarstvo je, navodi Jutarnji list, saslušalo apele nastavnika koji su dali svoje predloge, tako da je vrlo vjerovatno da će preporuka biti da se, gdje god je to moguće, vrati dodatna i dopunska nastava. Konačnu odluku o tome donosiće uprave škola.

Na dopunsku nastavu i na pripreme za takmičenja ne ide veći broj učenika, tako da bi se, poštujući mjere, bez većih rizika moglo učenicima omogućiti da razvijaju znanja i vještine. Stav je da su djeca dosta izgubila u ovim uslovima i da sve to treba nadoknaditi.

Model kojim se vode bio bi nalik održavanju državne mature, gdje su učenici različitih odjeljenja bili u zajedničkim prostorijama, ali uz pridržavanje svih epidemijskih mjera.

Jedan od glavnih ciljeva je da djeca budu u školama i da online model nastave bude stvar prošlosti. Iz Ministarstva su optimistični jer je, za razliku od prošle godine, ipak 50 odsto odraslog stanovništva u Hrvatskoj vakcinisano.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply