Kadović: Škole spremne, Institut odlučuje o datumu početka i dužini časova

Škole su spremne za početak školske godine i nadamo se da će to biti 1. septembra, ali to, kao i dužina trajanja časova, zavisi isključivo od preporuka Instituta za javno zdravlje, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Milica Kadović.

Stav resora prosvjete je da škola počne 1. septembra, a da časovi traju 45 minuta, ali će preporuke o tome donijeti Institut za javno zdravlje, na osnovu epidemiološke situacije.

Gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, Kadović je istakla da su škole pripremile smjene za obje varijante – časove od 45 i časove od 30 minuta.

„Kako su građani u neizvjesnosti, tako smo i mi, zato što informacije dobijamo od Instituta za javno zdravlje, a oni ne mogu sigurno u ovom trenutku sada znati kakva će biti epidemiološka situacija za sedam dana“, naglasila je Kadović.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta se, prema njenim riječima, nadaju da će časovi trajati 45 minuta, ali ako to mjere budu zahtijevale prihvatiće da traju 30 minuta.

Ostaće pri stavu da odjeljenja treba da pohađaju časove u kompletu.

„Mjere Instituta za javno zdravlje ne možemo da korigujemo zato što su to mjere koje na kraju donosi Vlada, koja je naš poslodavac, i mi te odluke moramo da poštujemo“, rekla je Kadović.

Zaražena djeca će, kako je kazala, pratiti nastavu online, dok će ispitivanja biti organizovana u školi.

„Procjena je da će zaražena djeca biti odsutna nekih 14 dana, tako da je to gradivo koje će moći da nadoknade“, navela je Kadović.

Neće biti kombinovanog modela školovanja.

„Ili će djeca ići u školu ili će biti onlajn nastave“, istakla je Kadović.

Prema podacima koje su prikupili od roditelja, od nekih 95.000 đaka osnovnih i srednjih škola, oko 4.400 bilo je zaraženo koronavirusom.

„To su vrlo optimistični podaci“, ocijenila je Kadović, ali naglasila da to nijesu zvanični podaci Instituta za javno zdravlje.

Direktori škola su, kako je kazala, već početkom avgusta počeli obilazak obrazovnih ustanova zbog priprema.

„Naši prosvjetni radnici su prekaljeni znalci svoga posla, tako da se oni izuzetno dobro nose sa svim izazovima, a to su najbolje pokazali kad je počela epidemija koronavirusa“, istakla je Kadović.

Podatke o procentu prosvjetnih radnika koji su vakcinisani nemaju, nego je to dio medicinske dokumentacije koja je tajna.

Kadović je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore rekla da je preporuka da djeca nose masku u školi, ali da neće biti vraćeno nijedno dijete koje ne bude nosilo zbog zakonskog prava na obrazovanje.

Model online nastave je pripremljen kao da će početi 1 septembra – svi materijali su snimljeni, ali se nadaju da do toga neće doći.

„Mi smo spremni da online nastava počne tada, ali i da u svakom trenutku, bilo kompletan obrazovni sistem ili neka konkretna škola, pređe na online nastavu“, navela je Kadović.

Naglasila je da je broj zaražene djece sigurno bio veći od 4.400, ali da je dokazano da su obrazovne ustanove bezbjedno mjesto.

„Cifre, iako nijesu skroz tačne, su nam veliki pokazatelj rada i učinka roditelja i nastavnika“, kazala je Kadović

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply