Početak školske godine prilagoditi opštoj situaciji i potrebama đaka

Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore smatra da bi časovi trebalo da traju po 30 minuta, kao i da nastavu zajedno pohađaju svi učenici jednog odjeljenja. Prve časove ove školske godine bi, kako smatraju u tom udruženju, ipak trebalo prilagoditi opštoj situaciji i potrebama učenika, kao i očuvanju njihovog zdravlja i postepenog uvođenja nastavnih sadržaja.

Smatraju da su instrukcije i preporuke Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, povodom početka nove školske godine u punom kapacitetu, navele mnoge nastavnike da reaguju i iznesu svoj stav.

„Naravno, svi smo ponešeni željom da se što prije vratimo učionici i da se nastava izvodi u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Da li na ovakav način, u ovom momentu, sa ovolikim brojem zaraženih, možemo to primijeniti“, pitaju se iz ovog Udruženja.

Oni smatraju da bi trebalo uzeti u obzir mnoge okolnosti koje idu u prilog činjenici da se nastava sa dužinom časa od 45 minuta, sa punim odjeljenjem, u zatvorenim, malim i zagušljivim učionicama, na temperaturi od 35 stepeni, ne može i ne smije izvoditi.

Kako su kazali, ako se tome doda činjenica da u većini ustanova nema uređaja za rashlađivanje, uz obavezno nošenje maske, zaista se mogu zapitati da li su ovakve mjere, instrukcije i preporuke, u ovom momentu, prihvatljive, humane i zakonite.

Iz Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore predlažu da se časovi realizuju u trajanju od 30 minuta, da nastavu pohađaju svi učenici jednog odjeljenja, da se prvi časovi školske godine prilagode opštoj situaciji i potrebama učenika, kao i očuvanju njihovog zdravlja i postepenog uvođenja nastavnih sadržaja.

Da bi se sačuvalo zdravlje učenika, smatraju da bi trebalo uključiti sve subjekte vaspitno-obrazovnog sistema, kako one u ustanovama, tako i van njih.

Kazali su da bi trebalo preduzeti sve da učenici, u punom broju, budu sa svojim nastavnicima i to van zatvorenog prostora, pa i da se tokom septembra sprovede sistem „učionica otvorenog tipa“, odnosno „nastava pod vedrim nebom“, te da bi nastavnicima trebalo dati slobodu u odstupanju od nastavnog plana i programa za taj mjesec.

Iz Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta navode da bi nastavu, koliko je to moguće, trebalo održavati u krugu škole ili, sa svojim nastavnicima, obilaziti značajna mjesta i institucije koje neposredno su vezane za obrazovni ili predmetni program.

Kako su kazali, sve navedeno je iz razloga što je u periodu epidemije važno da se sačuva zdravlje djece, a prije svega njihova psihička stabilnost.

„Mi, nastavnici, trudićemo se sve da učinimo da se djeca vrate svojim radnim navikama i obavezama što u ovom momentu, nakon zdravlja, mora biti interes svih nas, rukovodećeg kadra, nastavnika, roditelja i ostalih subjekata vaspitno-obrazovnog sistema“, zaključili su u saopštenju.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply