Uprava policije: Samoubistva u Pljevljima nijesu povezana sa djelovanjem sekte

Do sada preduzete radnje u vezi dva tragična događaja u Pljevljima ne ukazuju na to da je u pitanju djelovanje sekte ili neki internet izazov, saopšteno je danas iz Uprave policije.

U posljednjih mjesec dana skokom sa mosta na Đurđevića Tari samoubistva su izvršili dvadesetjednogodišnja djevojka i trinaestogodišnji dječak. Te dvije tragedije bile su povod da se na društvenim mrežama pojave i prošire neprovjerene informacije da je njihova odluka da na taj način okončaju život rezultat djelovanja sekte.

“Policija vrši intenzivne provjere i u tom smjeru i javnost će o ishodu istrage biti blagovremno obavještena. S obzirom na starost žrtava Uprava policije postupa sa posebnom pažnjom i senzibilitetom, a takođe apelujemo da se prilikom saopštavanja i objavljivanja informacija o navedenim slučajevima vodi računa da informacije koje se objavljuju budu provjerene i tačne“, naveli su u saopštenju.

Službenici Uprave policije analiziraju, dodaje se, sve raspoložive informacije koje su dostupne na društvenim mrežama koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim samoubistvima i rade na identifikaciji osoba koje stoje iza dva profila na društvenoj mreži.

“U okviru svojih redovnih aktivnosti, a u cilju preventivnog djelovanja, policijski službenici će i ubuduće preduzimati aktivnosti shodno raspoloživim podacima kako bi sa drugim nadležnim službama dali doprinos prevenciji suicida kod mladih”, kažu iz policije.

Ističu da je zaštita dobrobiti djece obaveza cjelokupnog društva, gdje i policija ima određenu ulogu.

“Zato apelujemo na cjelokupnu društvenu zajednici da posveti dužnu pažnju djeci i mladima kao i identifikovanju i rješavanju njihovih problema i izazova sa kojima se susrijeću u periodu odrastanja. Apelujemo na roditelje da povećaju nadzor nad načinom korišćenja interneta od strane njihove djece i da sve neobične i neprimjerene sadržaje i objave, poruke i slično, ukoliko ih primjete, prijave najbližoj policijskoj stanici”, zaključuju iz Uprave policije.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply