Svi đaci u učionicama od 1. septembra, časovi po 45 minuta, obavezne maske…

Foto: UNICEF CG/D. MIljanić

Školska godina u Crnoj Gori počeće 1. septembra, uz prisustvo svih đaka u učionicama, bez podjela na grupe, uz obavezno nošenje maski. Časovi će trajati po 45 minuta. To su instrukcije Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, koje će, kako su naveli u saopštenju, biti blagovremeno upućene školama.

U saopoštenju se navodi da je Ministarstvo pripremilo planove školama kako bi školska godina počela 1. septembra.

Uz obrazloženje da će ove instrukcije omogućiti učenicima nesmetano pohađanje nastave i u uslovima mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije, iz Ministarstva su pojasnili da je na nedavno održanom sastanku sa direktorom Instituta za javno zdravlje i državnom sekretarkom u Ministarstvu zdravlja, poštujući sugestije UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije, podržan njihov prijedlog da se, u skladu sa školskim kalendarom, nastava organizuje na način predviđen zakonskim propisima.

Shodno tome, Ministarstvo je pripremilo sljedeće instrukcije:

1. Nastava počinje 1.septembra.

2. Vrijeme trajanja školskog časa je 45 minuta.

3. Obezbijediti toplomjere, sredstva za dezinfekciju ruku, prostora i površina, kao i ostale higijenske potrepštine.

4. Obezbijediti prostoriju za izolaciju učenika ako se posumnja na infekciju, do dolaska roditelja, i uz prisustvo odrasle osobe (nastavnik, pedagog…)

5. Učenici, nastavnici, ostali zaposleni u školi i posjetioci, dužni su da nose maske i pri ulasku prođu tretman prevencije (mjerenje temperature, dezinfekcija).

6. Nastavu ne izvoditi kabinetski, kad god je to moguće, kako bi se smanjio fizički kontakt.

7. Sve učionice treba da imaju dozere sa sredstvom za dezinfekciju ruku.

8. Obezbijediti kvalitetno dežurstvo nastavnika i pomoćnog osoblja u školi i dvorištu.

9. Učenika kome se povisi temperatura u toku nastave izolovati do dolaska roditelja.

10. Zabraniti korišćenje flaša sa vodom, već obezbijediti čaše za jednokratnu upotrebu.

11. Voditi svakodnevno evidenciju o odsutnim nastavnicima i učenicima.

12. Nakon odsustva, dužni su pokazati neki od testova koji potvrđuje da su negativni na prisustvo virusa COVID -19 u organizmu, ili ljekarsku preporuku za pohađanje nastave.

13. Ograničiti posjete roditelja školi, a roditeljske sastanke održavati online.

14. Do 10. septembra obezbijediti nastavne planove sa svim predviđenim ishodima. Planove u elektronskoj formi dostavljaju nastavnici.

15. Klasifikovati planove sa sažetim ishodima po predmetima i razredima kako bi bio omogućen brzi prelazak na neki drugi model nastave.

16. Zavod za školstvo pripremio je preporuke za pedagoško-psihološku podršku učenicima za organizaciju rada nakon otvaranja vrtića i škola. Takođe, Zavod je detaljno razradio uputstva za, eventualnu, organizaciju onlajn nastave za narednu školsku godinu.

Iz Ministarstva je saopšteno da će biti nastavljen rad Radne grupe za organizaciju i praćenje vaspitno-obrazovnog rada, u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na prošlogodišnju. Radnu grupu čine predstavnici MPNKS-a, , Instituta za javno zdravlje, Zavoda za školstvo, Ispitnog centra, Centra za stručno obrazovanje, Sindikata prosvjete, udruženja Roditelji, NARDOS-a i Unije srednjoškolaca.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply