Školama još nijesu dostavljeni nastavni planovi

Školska godina počinje za 15 dana, a Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije proslijedilo nastavne planove i programe na osnovu kojih škole treba da rade, kazala je potpredsjednica Sindikata prosvjete Crne Gore Stanka Vukčević.

Kako je pojasnila, na osnovu tih planova, škole prave svoje operativne pojedinačne planove za organizaciju nastave.

„Toga još nema. Da li će to biti nastavni plan i program koji je donio Nacionalni savjet za obrazovanje, ili će to biti redukovani program kao što je bio prošle školske godine, još uvijek ne znamo”, kazala je Vukčević u Jutarnjem programu TVCG.

Ona je istakla da su nastavnici, đaci i roditelji zbunjeni jer ne znaju kako će izgledati 1. septembar.

„Mi smo cijelu prošlu školsku godinu odradili bez pravnog okvira. Nijedan zakon, niti podzakonski akt, ne predviđa da se nastava može odrađivati onlajn ili da čas može da traje 30 minuta ili da nastavu možemo održati sa pola odjeljenja. Mi ne znamom kako će to izgledati 1.septembra“, napominje Vukčević, koja je i predsjednica Udruženja društvene grupe predmeta .

Ona je kazala da je svjesna da nije lako presuditi na koji način treba početi školska godina, a da budu svi zadovoljni. Međutim, poručuje da to nije opravdanje da 16. avgusta ne postoji nijedan plan kako će se nastava izvoditi.

„Donosioci odluka treba da već iznesu neku najavu, neki plan da znamo”, poručila je Vukčević.

Ona je podsjetila da nijedna odredba izmjena Opšteg zakona o obrazovanju, usvojenih 12. juna, nije sprovedena, odnosno nijesu izabrani direktori, pomoćnici i školski odbori.

„Ništa od toga nije odrađeno zato što je Ministarstvo svojim dopisima zbunilo vaspitno-obrazovne ustanove – rukovodeći kadar i bivši i sadašnji, a i nas kao nastavnike. Ne mogu se izabrati pomoćnici za nedjelju dana, ako konkursi traju 15 dana. Druga stvar je što vršioci dužnosti nemaju pravo da raspisuju konkurse, niti da razrješavaju i imenuju pomoćnike kao što se desilo u nekim školama“, kazala je Vukčević.

Ona je kazala da Ministarstvo mora biti resor i servis prosvjetnih radnika tokom cijele školske godine.

„U svakom momentu kada reagujemo i ukažemo na neke probleme oni moraju da reaguju”, smatra Vukčević.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply