U Kliničkom centru mame i bebe sada mogu boraviti zajedno u sobama

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore od skoro je uvedena mogućnost da bebe borave u istoj prostoriji sa majkama, u posebnim krevetićima, čime je omogućeno, kako kažu ljekari, i da budu dojene na zahtjev. Na ovaj način, počelo se sa primjenom dijela preporuka odnosno kriterijuma koje Klinički centar treba da ispuni da bi njegovo porodilište bilo po mjeri majke i bebe.

Prema riječima v.d. direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Srđana Medana, takva praksa ipak ne važi za bebe rođene carskim rezom, već one u prvim satima i danima života obično borave u Odjeljenju za terminsku novorođenčad, takozvanom dječijem boksu i tamo se hrane odgovarajućim formulama, kao i bebe majki koje nisu u mogućnosti da doje.

„Na podoj ili samo obilazak mama ih donose pedijatrijske sestre, kada su majke u mogućnosti za to, s obzirom na način porođaja. Sve majke se ohrabruju da doje svoje bebe, dobijaju savjete i praktičnu pomoć u dojenju od pedijatrijskih sestara, specijalista pedijatrije i supspecijalista neonatologije, kazao je Medan za portal Roditelji.

On tvrdi da podrška dojenju, kao najzdravijem načinu ishrane, kao i najboljem način povezivanja majke i bebe, postoji odavno na toj Klinici.

Medan nije odgovorio na pitanje da li majke mogu da biraju hoće li njihove bebe biti stačno uz njih kao ni koliko zaposlenih brine o majkama i bebama koje su u istoj sobi, koliko često obilaze porodilje, i koje su njihove obaveze.

Odgovarajući da pitanje da li je uvođenje baby friendly modela zahtijevalo i promjene određenih protokola u postupanju medicinskog osoblja, Medan je naveo da svakodnevno, u viziti, tim pedijatara i ginekologa, obilazi majke i njihove bebe, mjeri težinu beba, radi procjene uhranjenosti i pruža navedenu podršku i pomoć pri dojenju.

„Obučene pedijatrijske sestre obilaze i kontrolisu podoj tokom dana i pomažu u otklanjanju poteškoća i nepravilnosti oko podoja ili ih prijavljuju nadleznim doktorima. Takođe, majkama i njihovim bebama je dostupna pomoć pedijatrijskog tima u bilo koje doba dana i noći“, rekao je Medan, dodajući da je kapacitet Akušerskog odjeljenja KCCG oko 40 kreveta.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply