Škole još bez instrukcija za organizovanje nastave

Škole još uvijek nijesu dobile instrukcije za početak školske godine i nije poznato na koji način će biti organizovana nastava. U podgoričkom Sindikatu prosvjete smatraju da se prošlogodišnji kombinovani modeli, u kojima su odjeljenja dijeljena na dvije grupe i časovi trajali 30 minuta, nijesu pokazali kao cjelishodni. Zato predlažu da se nastava regularno organizuje za svu djecu, a da u slučaju zaključavanja zbog epidemiološke situacije svi razredi pređu na online nastavu.

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović je kazao za Pobjedu da nema informaciju da su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta školama upućene bilo kakve instrukcije u vezi sa predstojećom školskom godinom, s obzirom na to da se početak očekuje, u najboljem scenariju, za dvadesetak dana

„Izražavam veliko žaljenje što te pripreme nijesu transparentnije. Što prosvjetni radnici praktično nemaju uvid u to dokle su nadležne institucije, poput Zavoda za školstvo, Ministarstva i drugih, stigle sa tim pripremama. Da li su, uopšte, bilo što uradili u tom smislu. A to su, vjerujte, vrlo opsežne stvari. Ono što znam, i što mogu sa sigurnošću da tvrdim – ono gdje Sindikat učestvuje – da će raspodjele časova kolegama kojima nedostaju do norme biti ubrzane. Već 23. avgusta ćemo imati sastanak gdje ćemo probati da što veći broj naših kolega dobije punu normu u drugim ustanovama. Ove godine to kasni zbog poznate situacije sa direktorima. Što je do Sindikata, mi novu školsku godinu dočekujemo spremni“, zaključio je Savović.

Dva modela nastave

Podgorički odbor Sindikata prosvjete snažno će insistirati da se u predstojećoj školskoj godini uzmu u obzir isključivo dva modela nastave – redovni sa svom djecom u školi i svim časovima, i to u trajanju od 45 minuta ili nastava na daljinu u slučaju da dođe do lokdauna.

„Narednih dana ćemo ispred gradskog odbora Sindikata prosvjete uputiti nadležnim institucijama zahtjev da se predstojeće školske godine primjenjuju samo ova dva modela“, kazao je Savović.

On je objasnio da će insistirati na tome jer su njihove analize pokazale da su prelazni, hibridni, modeli koji su korišćeni prethodne školske godine, kao što su bili odjeljenja podijeljena na grupe, polusatni časovi u kombinaciji sa nastavom na daljinu za neke predmete, necjelishodni.

„Neophodno je da u uslovima epidemije probamo da što duže idemo sa klasičnom nastavom, odnosno modelom, a ako epidemijski uslovi budu takvi da je neophodan lokdaun, da svi bezuslovno pređemo na nastavu na daljinu preko raznih platformi“, pojasnio je Savović.

On pojašnjava da na osnovu iskustva koje smo imali prethodne školske godine, sa raznim polumodelima, Sindikat, sa nivoa gradskog odbora, ovoga puta podržava takozvane čiste modele nastave.

Polumodeli izmučili nastavnike, djecu i roditelje

„Naše analize su pokazale da su ovi polumodeli bili, praktično, mučenje i nastavnika i djece, ali i roditelja. Zato treba da imamo čiste modele ispred sebe. Mi podržavamo apsolutno stav direktora Instituta za javno zadravlje (IJZ) Igora Galića da bi bilo poželjno da se svi zaposleni u prosvjeti i roditelji učenika vakcinišu, kako bi klasični model nastave bio što duže u upotrebi i kako bismo mogli što veći dio školske godine bukvalno da spasimo. Mi smo svjesni da će to biti vrlo teško“, istakao je Savović.

Prethodnog dana je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopšteno da je na sastanku u ponedjeljak kojem su, osim Galića, prisustvovale i direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu PNKS Slavica Ilinčić i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Anka Vukićević, da je direktor IJZ kazao da bi vakcinacijom prosvjetara i roditelja učenika najbolje sačuvali djecu od obolijevanja, a samim tim i očuvali sistem obrazovanja i izbjegli moguće restriktivne mjere.

Bez preporuka

Galić je ipak kazao da će, zbog neizvjesnosti razvoja epidemiološke situacije, Institut konačne preporuke za predstojeću školsku godinu dati u narednom periodu.

„Želio bih da iskoristim priliku da pozovem sve svoje kolege, prosvjetne radnike, da se što prije i što hitnije vakcinišu, ko nije do sada. Znam da je u velikom procentu to i izvršeno“, kaže Savović.

Na pitanje ima li podatak u kom procentu su vakcinisani prosvjetni radnici, Savović je kazao da je tim podatkom baratalo Ministarstvo prosvjete i da je taj procenat bio vrlo visok. Na zahtjev Pobjede upućen Ministarstvu da nam saopšte o kojem procentu prosvjetnih radnika je riječ, naš list do zaključenja broja nije dobio nikakav odgovor.

„Apelujem, svakako, da se svi vakcinišemo i poštujemo preporuke IJZ-a, ne bi li što duže izdržali sa ovim prvim, čistim, modelom, jer je to jedino što možemo da uradimo i za sebe i za učenike“, naglasio je Savović.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply