Od srijede novi upisni rok za srednje škole

Polumaturanti koji u prvom upisnom roku nijesu upisali željenu srednju školu imaće još jednu šansu da to urade, od 18. avgusta do 20. avgusta u popodne.

„Prijava na konkurs podnosi se elektronski na adresu www.upisi.edu.me. Učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje“, navodi se u tekstu naknadnog konkursa.

Na konkurs za upis u prvi razred srednje škole prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

Nakon objavljivanja rang liste, učenici podnose školi originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju u rokovima koje odredi škola.

Prema dokumentu na sajtu Vlade, 42 mjesta ima u podgoričkoj Gimnaziji “Slobodan Škerović”, 94 mjesta u Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi “Marko Radević”, 67 u Srednjoj elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić”, 135 Srednja stručnoj školi “Ivan Uskoković”, 34 u Školi za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić”, 107 u Srednjoj stručnoj školi “Spasoje Raspopović”, a 10 u Školi muzičkog i baletskog obrazovanja “Vasa Pavić”.

Barska Gimnazija “Niko Rolović” nudi, prema tom dokumentu, 15 mjesta, 17 Srednja stručna škola, a 50 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola.

Nikšićka Gimnazija “Stojan Cerović” raspolaže s još 63 slobodna mjesta, 81 Srednja stručna škola, 83 Prva srednja stručna škola, 49 Ekonomsko-ugostiteljska škola, a Muzička škola “Dara Čokorilo” devet mjesta.

U Bijelom Polju, Gimnazija “Miloje Dobrašinović” raspolaže sa još 36 mjesta, sa 49 Srednja stručna škola, a sa 103 Srednja elektro-ekonomska škola.

Upis učenika u prvi razred određuje se na osnovu Pravilnika o vrednovanju kriterijuma za upis učenika i Rješenja o utvrđivanju minimalnog broja bodova potrebnih za upis u gimnaziju i četvorogodišnju stručnu školu.

Prilikom bodovanja za upis, pripadnici romske i egipćanske populacije ostvaruju dodatne bodove po principu afirmativne akcije.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply