Vakcina ne izaziva sterilitet, ali infekcija COVID-19 može da utiče

Vakcinacija protiv COVID-a-19 ne uzrokuje sterilitet ni kod žena, ni kod muškaraca. Žene koje su primile vakcinu protiv ovog virusa ostajale su u drugom stanju. Kod muškaraca se vakcinacija preporučuje jer upravo COVID-19 infekcija može da ima štetan uticaj na erektilnu funkciju. To je Vijestima kazala epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje dr Milena Popović Samardžić.

Kako je dodala, pitanje veze između steriliteta i vakcinacije protiv COVID-a-19 jedno je od najčešćih pitanja u ambulanti za imunizaciju.

„Ova dezinformacija vrlo brzo se proširila društvenim mrežama. Promoteri su tvrdili da će antitijela protiv ‘šiljatog’ (spike) proteina koronavirusa napadati i protein placente koji se zove syncytin-1 koji je odgovoran za pravilan razvoj placente u trudnoći. Ovo su objasnili tvrdnjom da između ‘šiljatog’ (spike) proteina i proteina syncytina1 postoji sličnost, te da će stvorena antitijela na spike protein ukrštenom reakcijom se vezivati i za syncytin-1“, pojašnjava ona i dodaje da se spike protein koronavirusa i syncytin1 sastoje od različitog broja aminokiselina.

„Spike protein sastoji se od 1.273 aminokiseline, dok je syncytin-1 mnogo manji i sastoji se od samo 538 aminokiselina i ne pokazuje sličnost sa spike proteinom korona virusa. Antitijela koja nastaju nakon vakcinacije vezuju se za koronavirus, obilježavaju ga, i time čine vidljivim za ćelije našeg imunog sistema koje ga uništavaju. Da bi se antitijelo vezalo za spike protein koronavirusa mora postojati kompatibilnost sa njim po principu ključa i brave. Međutim, ta kompatibilnost ne postoji između antitijela na spike protein i proteina placente upravo iz razloga njihove različitosti“, pojašnjava Popović Samardžić.

Prema njenim riječima, tokom treće faze razvoja Comirnaty vakcine (Fajzer/Biontek) 23 žene su ostale trudne.

„Prema protokolu studije, prije uključivanja dobrovoljaca u studiju, mora se potvrditi da ispitanice nisu u drugom stanju. Dakle, 23 žene su ostale u drugom stanju nakon primanja mRNK vakcine u toku same kliničke studije”, kaže ona.

Popović Samardžić dodaje da je efekat mRNK vakcina proučavan i na plodnost muškaraca i da negativan uticaj vakcina protiv COVID-19 u odnosu na reproduktivno zdravlje muškaraca nije dokazan, ali je, kaže ona, pozivajući se na navode profesora Randžit Ramasamija sa Univerziteta u Majamiju, dokazan štetan uticaj kovid-19 infekcije na erektilnu funkciju kod kovid pozitivnih muškaraca.

„Prema rezultatima jedne italijanske studije u grupi kovid pozitivnih muškaraca, 28 odsto njih je razvilo erektilnu disfunkciju, za razliku od kontrolne grupe (osobe koje nisu imale kovid), kod kojih je erektilna disfunkcija registrovana u devet odsto slučajeva. U tome nema ništa neobično, jer Zika virus, virus zauški (mumps) takođe izazivaju inflamaciju u testisima koja može uticati na nastanak neplodnosti. Upravo iz tog razloga profesor Ramasami ističe značaj vakcinacije protiv COVID – 19 infekcije kod muškaraca“, kaže Popović Samardžić.

Da vakcinacija ne uzrokuje sterilnost, ranije je Vijestima kazala i ginekološkinja Tatjana Motrenko Simić. Ona je tada rekla i da naučni radovi pokazuju da visoka temperatura i opšte stanje koje prati COVID-19 infekciju može da ugrozi proces spermatogeneze.

„Pacijenti sa težim formama bolesti imali su pogoršane spermograme, a trećina njih je imala virus u spermi”, kazala je Motrenko Simić, pozivajući se na naučne radove.

Kazala je da nedostaje detaljna analiza konsekvenci infekcije – da li se i koliko dugo održava pad spermatogeneze, te da za odgovore na ta pitanja nedostaje vremenska distanca za realan prikaz efekata bolesti.

Na pitanje kako je uopšte nastala dezinformacija da vakcine protiv COVID-19 infekcije izazivaju sterilitet, Popović Samardžić podsjeća da su nekadašnji potpredsjednik u kompaniji Fajzer Majkl Jidon i njemački doktor Vilfgang Vodarg kreirali peticiju, kojom su zahtijevali da se zaustave klinička ispitivanja i registracija mRNK Fajzer/BioNTtek vakcine u Evropskoj uniji, jer, kako su tvrdili izaziva sterilitet kod žena.

Peticija Jidona i Vodarga pojavila se na jednom njemačkom internet sajtu 1. decembra prošle godine. Naučnici su odbacili njihovu teoriju, a ni regulatorne agencije se nisu pokolebale. Nekoliko nedjelja po objavljivanju peticije, Evropska medicinska agencija odobrila je prvu vakcinu za EU. Bila je to vakcina koju su razvile kompanije Fajzer i BioNTek.

„Šteta je načinjena kada takvi zahtjevi dolaze sa adresa stručnih lica i, posmatrajući iz tog ugla, sasvim je razumljivo oklijevanje građana da li da se vakcinišu ili ne. U nepreglednoj količini vrlo kontradiktornih informacija, zaista nije jednostavno napraviti izbor kojem izvoru pokloniti povjerenje. Međutim, taj isti Jidon je u oktobru prošle godine tvrdio da pandemija korona virusa jenjava, da kovid-19 više neće biti uzrok umiranja u Velikoj Britaniji i da život treba što prije vratiti u normalu. U tom trenutku, u Velikoj Britaniji broj smrtnih slučajeva usljed kovida-19 bio je 45.000. Na današnji dan, broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji je 130.086. Ovakvi nastupi i izjave Majkla Jidona okarakterisani su kao neodgovorni i osuđivani su sa više stručnih adresa“, kaže epidemiološkinja IJZ.

Prema njenim riječima, u SAD je preko 100.000 trudnica primilo  mRNK vakcinu i ni to, niti druga istraživanja koja su u toku, kaže Popović Samardžić, za sada ne pokazuju da ima razloga za brigu.

„Naprotiv, sve su češće preporuke da se trudnice podstiču na vakcinaciju, uzimajući u obzir rizik od COVID infekcije koji je nešto veći u posljednjem trimestru“, poručila je ona.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply