Prijave za dječiji dodatak od 1. septembra, prve isplate u novembru

Prijave za dječiji dodatak, koji će za mališane uzrasta do šest godina iznositi 30 eura, počeće 1. septembra, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Prema podacima iz tog resora, pravo na dodatak ima 44 hiljade djece za koje je, iz budžeta, opredijeljeno 22 miliona eura.

Za ostvarivanje prava na dodatak, roditelji se mogu prijaviti do 31. septembra, svakog radnog dana, od 7 do 18 sati, i subotom, od 7 do 12. Isplata dodatka za prijavljene u septembru, kako su kazali u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, počeće sredinom novembra za prethodni mjesec.

“Krajem avgusta biće objavljen raspored po početnom slovu prezimena djeteta za prijavljivanje. Ukoliko se građani ne prijave u septembru, neće biti u mogućnosti da dobiju dodatak za oktobar. Da bi dobili dječji dodatak, potrebno je da se prijave Centru za socijalni rad, u opštini u kojoj je prebivalište djeteta i roditelja na čije ime će se isplaćivati dodatak”, objasnila je Ana Nikčević, savjetnica za odnose sa javnošću Ministarstva.

Dječji dodatak isplaćivaće se na adresu stanovanja, koju će roditelj ili staratelj potvrditi nadležnima u Centru za socijalni rad. Pored toga, socijalnom radniku je potrebno navesti i matične brojeve svih članova porodice.

Iz Ministarstva je ranije saopšteno da je, zahvaljujući Informacionom sistemu socijalnog staranja, takozvanom Socijalnom kartonu, postupak priznavanja prava onoj djeci koja već primaju dječiji dodatak automatizovan, pa se njihovi roditelji ne moraju opet prijavljivati.

” Djeca koja već primaju dodatak po osnovu prava iz socijalne i dječije zaštite, kao izvedeno pravo ( iz npr. prava na materijalno obezbjeđenje ) je automatizovan, pa nije neophodno da građani ovim povodom dolaze u Centar za socijalni rad”, saopšteno je iz Ministarstva.

To znači da će dodatak za djecu koja su ga i do sada primala biti isplaćivan u uvećanom iznosu od oktobarskog obračuna.

“Takođe, počev od oktobra, pravo na dodatak za djecu može ostvariti petoro djece u porodici. Na taj način će porodice koje su korisnici prava na materijalno obezbjeđenje, ostvariti pravo na dodatak za djecu i za četvrto i peto dijete u iznosu od 44 eura za svako dijete. Ovaj postupak se radi automatski kroz Socijalni karton, pa nije nephodno da građani dolaze u centar za socijalni rad kako bi ostvarili ovo pravo”, naveli su ranije iz Ministarstva.

Izvor: Gradski radio

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply