U Herceg Novom predstave za najmlađe, veče poezije i radionice

U saradnji JUK “Herceg fest” i Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi od danas u tom gradu biće organizovan bogat program za djecu i mlade. Već večeras u 21 sat na Kanli kuli biće odigrana predstava Mali Tesla – kako izumiti sebe, u režiji Petra Pejakovića.

„Anegdote iz djetinjstva velikog naučnika Nikole Tesle oživljavaju se na sceni kao sastojci jednog recepta. Taj recept otkriva kako doći do najbolje verzije samog sebe. Ključ za uspješnost ovog recepta traži se u Teslinim neuspjesima, za koje je i sam naučnik tvrdio da su bila najvažnija iskustva koja je ponio iz djetinjstva. Bilo da je riječ o igri koja se otrgla kontroli, strahovima, gubicima, iskustvima bliskim smrti, često dramatične epizode iz Teslinog djetinjstva nude nam uvid u to koliko je za svako dijete važno da se nesputano igra, razvija maštu, ljubav prema prirodi, pa i po cijenu da izađe iz granica bezbjednog kruga. Ukratko, da živi“, opis je predstave posvećene slavnom naučniku.

Predstava je namijenjena djeci starijoj od sedam godina je rađena u produkciji KIC Golubovci, Korifej Teatar-a i DS Prazan prostor, a uloge tumače Slaviša Grubiša, Anđelija Rondović i Đorđije Tatić.

Ulaznice po cijeni od 3 eura se mogu kupiti na Kanli kuli od 9 do 21 sat.

U okviru obilježavanja Dana mladih, 14. avgusta u 21 sat u kući Nobelovca Iva Andrića, biće upriličena promocija knjige poezije Herbarijum duše, naše mlade sugrađanke Teodore Košarac. Zbirka je upravo ono što njen naslov govori – zbirka sačuvanih cvjetova izniklih iz najdubljih ličnih osjećanja.

Narednog utorka i srijede, 17. i 18. avgusta u 20:30 sati biće održane radionice čiji je cilj da polaznici savladaju osnove tjelesne muzike (body percussion) i tako nauče da se nose sa stresom u svakodnevnom životu.

Radionice vode Ana Vrbaški i Marko Dinjaški iz Alice in WonderBand i kažu da su za izvođenje muzike potrebni vještina, mašta i ljubav, ali ne i neki drugi instrumenti sem prstiju, šaka, tabana i glasova. Na taj način učimo da pjevamo i govorimo ritmičke elemente i da najjednostavnijim sredstvima stvaramo – muziku!

Radionica tjelesne muzike i tjelesnih perkusija „Djetlići“, namijenjena je mlađem uzrastu, i biće organizovana 17. avgusta. Učesnici će biti i članovi hora Cvrkutići i NVO Avenir.

„ Učesnici mogu da nauče da sviraju po tijelu kao po instrumentu, da se kreću i pjevaju kao i da razvijaju mnoge druge sposobnosti pored muzičkih – koordinaciju pokreta, koncentraciju i pamćenje“, navodi se u saopštenju organizatora.

Dan kasnije, 18. avgusta  biće održana radionica Tijelo kao instrument, namijenjena uzrastu preko 15 godina.

Tjelesne perkusije tj. korišćenje tijela kao instrumenta je tehnika sviranja tapšanjem, pucketanjem prstiju, lupkanjem nogama o pod i svim različitim sredstvima kojima na ovaj način možemo da se izrazimo, uključujući i glas.

Osim očiglednih dobrobiti koje donosi sviranje muzičkog instrumenta (a koji ovdje postaje naše tijelo), kao što su poboljšanje koncentracije, pamćenja, osjećaja za ritam, razvoja kreativnosti, u pitanju je fizička aktivnost koja poboljšava koordinaciju pokreta i svijest o položaju tijela u prostoru (propriocepcija).

„Na radionice koje su otvorenog tipa su svi dobrodošli – i oni koje zanima pokret i oni koje zanima muzika, čak i oni kojima cijelog života tvrde da nemaju sluha ili osjećaj za ritam. Okupljanje članova radionica zakazano je za 20.30 sati ispred Dvorane Park, a radionice će se održati u Amfiteatru Dvorane Park ili u parku “Boka”.

Predstava (Ne) pričaj mi bajke (8+), u produkciji Dramskog studija “Prazan prostor, Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje i Kotorskog festivala pozorišta za djecu na programu je 19. avgusta u 21 sat u Amfiteatru Dvorane Park.

„Hajde, probaj da zamisliš život bez bajki. Da li bi mogli uopšte da zamišljamo da nam nisu čitali bajke? Ne pričaj mi bajke je rečenica odraslog svijeta, koji je zaboravio da su bajke najrealnije i najsurovije priče koje nas kao dijete pripremaju za život. Bajke su često mračne i strašne ali umiju da budu i tople i nježne. Baš kao i život, bajke su satkane od najfinijih svilenih končića koji se zapetljavaju i razmršavaju svuda oko nas. Hajde, probaj da zamisliš kako se sve mogu pričati bajke. Takva je ova predstava“, rekli su autori o predstavi, nastaloj prema motivima bajki Hansa Kristijana Andersena, a glumci u njoj su Jelena Laban, Jelena Šestović, Pavle Prelević i Stevan Vuković. Ulaznice po cijeni od 3 eura se mogu kupiti od 16. avgusta na blagajni Dvorane Park od 9 do 12 sati, kao i dva sata pred početak predstave.

Izvor: hercegnovi.cool

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply