Polovina stanovništva ne može da priušti odmor

Polovina stanovništva u Crnoj Gori ne može sebi priuštiti najmanje nedjelju dana odmora, rezultati su Balkanskog barometra 2021.

Na pitanje da li vaše domaćinstvo ima problema da sebi priušti odmor od najmanje nedjelju dana van kuće, 50 odsto ispitanika iz Crne Gore kazalo je da ima, 47 odsto da nema, dok je tri odsto odbilo da odgovori ili nije znalo kako da odgovori na ovo pitanje.

To je najveći procenat među šest zemalja zapadnog Balkana u kojima je sprovedeno ovo godišnje istraživanje koje je naložio Savjet za regionalnu saradnju (RCC). Ispitivanje je sprovedeno među 6.000 građana regiona.

Kada su ostale zemlje regiona u pitanju, najmanji problem da sebi priušti nedjelju dana odmora van kuće imaju građani Kosova, gdje je samo 11 odsto kazalo da ima taj problem.

Nedjelju dana odmora ne može sebi priuštiti trećina građana Bosne i Hercegovine – 33 odsto, 37 odsto građana Srbije, 39 odsto građana Albanije, kao ni 45 odsto građana Sjeverne Makednije.

Za razliku od svih ostalih zemalja regiona, čak 17 odsto ispitanika iz Srbije je kazalo da nije željelo da ode na odmor.

U slučaju Crne Gore, to je značajno pogorišanje u odnosu na, na primjer, 2018. godinu, kada je samo 38 odsto građana kazalo da sebi ne može priuštiti nedjelju dana odmora van kuće.

Na pitanje da li je domaćinstvo dobilo novac ili neku drugu pomoć iz inostranstva, samo 15 odsto ispitanika iz Crne Gore kazalo je da jeste. To je pad od osam odsto u odnosu na godinu ranije, kada je pomoć izvan Crne Gore prijavilo 23 odsto ispitanika.

Regionalni prosjek po ovom pitanju, prema Balkanskom barometru, je 19 odsto ispitanika koji su prijavili da su dobili pomoć ili dobra iz inostranstva.

U ovom dijelu najmanji procenat stanovnika koji su dobili pomoć bio je iz Srbije (12), a najviši s Kosova (28 odsto).

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply