Neizvjesno formiranje odjeljenja Filološke gimnazije

Uslove za filološki smjer u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici ispunilo je samo sedam učenika, pa postoji mogućnost da to odjeljenje neće biti formirano ove godine.

Direktorica te škole Biljana Vučurović rekla je juče da odjeljenje ne može biti formirano sa tim brojem učenika, te da ostaje da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta raspiše konkurs u avgustu za novi rok i da je do tada neizvjesno šta će biti sa prvim razredom Filološke gimnazije.

Za ovaj smjer zainteresovano je 26 djece, ali njih 19 je „ispod crte“ što znači da nijesu ispunili uslove za upis.

„Sagledavamo sve pravne i zakonske okolnosti da budemo korektni i da djeci pružimo priliku. Čekamo da vidimo da li će učenici koji su ispunili uslove, njih sedmoro, možda izraziti želju da konkurišu na neki drugi smjer, jer su to sjajni učenici. Nažalost, 19 djece je ispod crte, znači da nijesu ispunili uslove, ali oni neće ispuniti uslove ni u drugom roku, ako nijesu u prvom“, pojasnila je Vučurović.

Pobjedi su se obratili roditelji djece koja nijesu uspjela da se upišu u Filološku gimnaziju. Kazala su da su ostali ispod crte jer nijesu imali pet iz crnogorskog jezika na eksternoj provjeri znanja.

Prema riječima direktorke Vučurović, škola je imala tolerantnu upisnu politiku.

„Upisivali su se svi koji se prijave, ali to ne može da se radi, jer više nemamo prostora za novo odjeljenje. Imali bismo prostora za filološko odjeljenje, ali nemamo dovoljno kandidata koji ispunjavaju uslove. Sada pravimo strategiju i bili bismo najsrećniji da primimo sve ispod crte koji ispunjavaju uslove, ali uzmite u obzir da smo prošle godine primili 20 odjeljenja i sada ne možemo da upisujemo više djece, jer nemamo gdje da ih smjestimo“, poručila je Vučurović, ističući da se trude da imaju isti odnos prema svima.

Učenici koji ispunjavaju uslove i imaju odgovarajući broj poena, ali se nalaze ispod crte, upisuju se prema odlukama resornog Ministarstva, koje može da naloži i formiranje još jednog odjeljenja ukoliko za to postoje uslovi.

Za upis u Gimnaziju „Slobodan Škerović“, koja je ove godine upisivala 448 učenika, u junskom ispitnom roku prijavilo se 580 svršenih osnovaca, od čega su 302 učenika bili nosioci diplome Luča. Tako je na opštem smjeru upisano 376 učenika, na usmjerenju za specijalističku matematičku gimnaziju 26 (koliko je i konkurisalo), dok je za upis u dvojezično i sportsko odjeljenje bilo znatno više prijavljenih od broja koji Gimnazija upisuje na ovim usmjerenjima. Za upis u dvojezična odjeljenja prijavilo se 79 učenika, a upisna politika predviđa upis 56, dok su za 28 mjesta na sportskom usmjerenju konkurisala čak 64 učenika. Nakon završetka prvog upisnog roka, a prije odluke Ministarstva da poveća upisne kapacitete, mjesta je u avgustu moglo biti samo za buduće filologe – u junu je upisano svega sedam učenika, od mogućih 28, a od prijavljenih kandidata, 19 nije ispunjavalo tražene uslove.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply