Dojenje je najdivniji osjećaj na svijetu

Dojenje je najdivniji osjećaj na svijetu, smatra mama Sara, koja se prvi put susrela sa tim prije četiri mjeseca.

Željela je da svojoj bebi pruži sve najbolje, a pod tim je podrazumijela i da bebu hrani svojim mlijekom. Danas je svjesna da je zbog pogrešnih savjeta lako mogla odustati od tog puta.

Iako je porođena carskim rezom, laktaciju je uspostavila još tokom boravka u bolnici.

„Nisam baš imala pomoć osoblja. Najveći problem je ipak nastao tek kad sam došla kući i kada nas je posjetila patronažna sestra koja je trebalo da pomogne oko bebe. Vikala je na mene, govorila mi da je moja beba gladna i neuhranjena, da mu je koža smežurana i da mu hitno dam dohranu. Tvrdila je da žena 15 do 20 dana poslije carskog ne može imati mlijeka. Puno je tu još bilo neprijatnih rečenica. Naravno da sam cijeli dan provela u plaču, osjećajući se nemoćno“, prisjeća se Sara.

Ipak, nije poslušala savjete patronažne sestre, već se za pomoć obratila jednoj ljekarki, koja joj je mnogo pomogla.

„Pozvali smo privatno jednu divnu ženu, dr Mirković  i mi je rekla da slobodno nastavim da dojim na zahtjev. Kazali mi je da svaka majka ima dovoljno mlijeka koliko je bebi potrebno. Od nje sam naučiula da ću, ako dam bebi dohranu, ostati bez svog mlijeka, jer neće biti  podsticaja da se ono stvara u grudima. Četiri mjeseca kasnije, ja dojim moju prekrasnu bebu koja nevjerovatno napreduje i obožava da sisa“, ponosno ističe Sara.

Ona se, kako dodaje, izborila za svoju bebu, ali zbog pogrešnih savjeta, koji ponekad dolaze i od zdravstvenih radnika, puno drugih žena nije to uspjelo.

„Zbog neinformisanosti mame povjeruju da im je dohrana potrebna. Budite uporne, jer će se ovaj sistem teško promijeniti. Zato razmišljajte svojom glavom i uživajte u dojenju“, poručuje Sara.

Udruženje Roditelji objavljuje u toku Svjetske sedmice dojenja 10 priča majki koje su dojile ili su pokušale da doje djecu o tome koja im je podrška bila posebno važna ili ako je nijesu imale kakvu vrstu podrške su najviše priželjkivale. Tema ovogodišnje Sedmice dojenja je Zaštita dojenja: zajednička odgovornost, čija je ključna poruka da je dojenje od presudne važnosti za preživljavanje, zdravlje i dobrobiti svih, zbog čega je neophodno da bude zaštićeno u cijelom svijetu.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply