Informisati javnost o besplatnim udžbenicima i početku školske godine

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore apelovala je na Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da u što kraćem roku informiše javnost na koji način će se ostvarivati pravo na besplatne udžbenike za osnovce, kao i o početku školske godine.

Iz institucije Ombudsmana su saopštili da su u dopisu koji je u ponedjeljak 2. avgusta upućen ministarki Vesni Bratić, podsjetilki da je Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju nakon usvojenih Izmjena i dopuna Zakona o osnovom obrazovanju i vaspitanju (“Sl. list CG”, br. 059/21), u članu 2b propisano da pravo na besplatne udžbenike za osnovnu školu, na teret budžeta države, ima svaki učenik, te da bliže uslove, pravila i postupak nabavke i dodjele, kao i način korišćenja prava iz stava 1 ovog člana utvrđuje organ državne uprave nadležan za poslove prosvjete uz saglasnost Vlade.

„Imajući to u vidu, kao i činjenicu da se Zakon primjenjuje od školske 2021/2022. godine, za koju je blagovremeno objavljen Školski kalendar, kao i da se roditelji interesuju u vezi sa ovim pitanjem, potrebno je da u što kraćem roku informišete djecu, njihove roditelje i cjelokupnu javnost na koji način će se ovo pravo ostvarivati“, navodi se u apelu institucije Zaštitnika.

Takođe, pozvali su Ministarstvo, da imajući u vidu cjelokupnu situaciju, posebnu pažnju posveti načinu organizacije početka školske godine. Od resora prosvjete očekuju da, tim povodom, blagovrememo informišu djecu i roditelje kako bi se omogućio kvalitetan početak školske 2021/2022. godine.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply